Novi, 192. broj Liječničkih novina

15.09.2020.

„Jesmo li spremni za promjenu?“ naslov je uvodnika dr.sc. Krešimira Luetića u kojemu otvara raspravu o utjecaju politike na kadroviranje u zdravstvu. Nažalost, realnost je, što znaju liječnici i javnost, da je često nemoguće postati ravnatelj zdravstvene ustanove, pa čak i voditelj neke važnije ustrojstvene jedinice, bez članstva ili bliskosti političkoj stranci koja je na vlasti, nacionalno ili regionalno, bila to lijeva ili desna opcija. Proces selekcije vodećih ljudi u zdravstvenim ustanovama ima mnoštvo slabosti. Jesmo li zreli za tu raspravu, jesmo li spremni za promjenu koja je nužna, postavio je ova pitanja ne samo liječničkom staležu već i cjelokupnom društvu predsjednik Hrvatske liječničke komore u svome uvodniku.

Glavna urednica prof.prim.dr.sc. Lada Zibar podsjeća da iako je pandemija COVID-19 unijela mnogo nesigurnosti u naše živote, ono što je sigurno je da se radi o bolesti među ljudima, a tu glavnu riječ imaju liječnici. Stoga, osvrćući se na istupe znanstvenika koji nisu liječnici, a koji se u javnom prostoru upuštaju u medicinske interpretacije ove bolesti, poručuje: Liječnici naprijed, ostali stoj!

Uz odobrenje Svjetskog liječničkog udruženja (World Medical Association - WMA) u ovom broju objavljen je tekst nove verzije Liječničke prisege. Prijevod teksta Prisege organizirala je Hrvatska liječnička komora i službena verzija tog prijevoda usuglašena je s Hrvatskim liječničkim zborom, a sukladno pravilima WMA.

Rujansko izdanje Liječničkih novina donosi razgovor s ministrom zdravstva prof. Vilijem Berošem o novim/starim izazovima i strategijama.
Tema ovoga broja posvećena je najvećem biomedicinskom projektu ikad, svjetskoj utrci za pronalazak cjepiva protiv SARS-CoV-2.
Donosimo iskustva dvoje dobitnika stipendije HLK za inozemno usavršavanje, kao i brojne novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i medicinske literature.

192. broj Liječničkih novina prelistajte ovdje.

 

vrh stranice