Novi, 194. broj Liječničkih novina

17.11.2020.

U ovome broju Liječničkih novina predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić u svom uvodniku otvara medicinsko-etički problem s kojim bi se mogli suočiti liječnici ukoliko se epidemiološka situacija još više pogorša, a respiratora i intenzivnih kreveta možda neće biti dovoljno za sve koji ih trebaju. Hoće li se dogoditi da liječnici moraju donositi odluke tko ima pravo živjeti? Ako do toga dođe, želimo prethodno imati jasan odgovor s vrha o načinu postupanja u takvom slučaju, ističe dr. Luetić. A ne da liječnik bude ostavljen potpuno sam u takvoj situaciji, ali i poslije nje na vjetrometini svih mogućih medicinskih, etičkih ili pravnih posljedica takvog postupka i odluke.

Glavna urednica prof. Lada Zibar u svom uvodniku ovoga broja Liječničkih novina ističe da iako nam aktualna pandemija mijenja dosadašnja društvena pravila, na nama je da razumom izgradimo primjerene etičke norme prispodobive zapravo uvijek istim moralnim načelima – poštovanju drugih i sebe, njihovog i svoga zdravlja i blagostanja. Iako nam se naizgled čini da su nova pravila previsoka cijena koju kao društvo plaćamo ne bi li svladali ovu ugrozu, prof. Zibar zaključuje da etika „novoga normalnog“ i dalje ima ljudska obilježja.

Ovaj broj Liječničkih novina donosi razgovor s ministrom znanosti i obrazovanja prof. Radovanom Fuchsom, a u temi broja liječnici raznih specijalnosti iznose što su naučili tijekom pandemije COVID-19. Gost urednik je dr. Tomislav Jelić, kirurg iz Koprivnice koji u svome članku donosi priče iz privatnog i profesionalnog života  tamošnjih liječnika.

Objavljena su i dva natječaja za dodjelu godišnjih nagrada HLK-a – za postignuća u 2019. i za postignuća u 2020. godini. Rok za podnošenje prijedloga za oba natječaja počinje teći od 15. studenoga, a završava 1. prosinca 2020.

Uz novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i svijeta, u ovom broju možete pročitati i stručne članke o COVID-19 kao i novosti iz medicinske literature.

Novi, 194. broj Liječničkih novina dostupan je ovdje.


vrh stranice