Obilježen 12. Dan mimoza: značajno smanjen broj oboljelih

21.01.2019.

I ove godine tradicionalno je simboličnom podjelom mimoza uz poruke o važnosti prevencije raka vrata maternice obilježen 12. dan mimoza koji je ove godine protekao u pozitivnom ozračju podatka o značajnom smanjenju broja oboljelih u protekloj godini.

Manifestacija je održana na zagrebačkom Preradovićevom trgu, popularnom „Cvjetnom“, a prigodnoj svečanosti u ime Hrvatske liječničke komore kao podupiratelja te javno-zdravstvene akcije nazočio je predsjednik Povjerenstva za bolničko liječenja HLK prof. dr. sc. Davor Vagić.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga izvijestio je ohrabrujući podatak po kojem se nakon 12 godina u prošloj godini značajno smanjio broj oboljelh žena od bolesti raka vrata maternice.
Prema podacima o pojavnosti raka maternice kod žena, od održavanja prvog Dana mimoza 2008. godine, oboljelih od invazivnog raka vrata maternice, kako je napomenuo, svake je godine bilo oko 380 žena.
Najnoviji podatak registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govori da je taj broj značajno niži, odnosno da je u prošloj godini oboljelo 280 žena. I to je veliki broj. Naša je želja i cilj da bude još niži, rekao je Eljuga.

Pozvao je sve adolescentice, učenice osmih razreda osnovne i prvog razreda srednjih škola, da se cijepe protiv humanog papiloma virusa, uzročnika raka grlića maternice, a sve žene da odlaze na redovite ginekološke preglede te da se odazovu na poziv za obavljanje ginekološkog pregleda s papa testom koje dobiju u sklopu nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

U Hrvatskoj imamo besplatno organizirane screening programe gdje se uzimanjem brisa za citologiju bolest otkriva u ranoj fazi, kada je izlječiva.

Akcijom se nastoji osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj. To su edukacija i besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole protiv HPV-a te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. Među najvažnijim je uzročnicima bolesti dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.

Većina spolno aktivnih osoba tijekom svog života zarazit će se HPV virusom, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju imunološkog sustava. Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom, te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba. Samo kod malog broja žena dolazi do razvoja karcinoma, čiji su simptomi nespecifični i rijetki.

Danas postoji učinkovito cjepivo protiv HPV-a kojim se cijepi djevojčice i dječake prvih razreda srednje škole, a koje je od 2015. besplatno dostupno u cijeloj Hrvatskoj.

Obilježavanje Dana mimoza organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka.

vrh stranice