Komorin stipendist radiolog dr. Luka Novosel s kolegama u KBC Sestre milosrdnice prvi u Hrvatskoj izveo operaciju prostate kroz krvnu žilu

22.01.2019.

Ciljano kroz krvnu žilu do prostate, u svijetu već nekoliko godina, od nedavno prvi put i u Hrvatskoj u KBC-u Sestre milosrdnice izvedena je operacija prostate kroz krvnu žilu, a u liječničkom timu sudjelovao je i stipendist Hrvatske liječničke komore dr. Luka Novosel. Time je ta naša bolnica koja već 20 godina ima referentni centar za tumore prostate, stala uz bok najrazvijenijim bolnicama u Europi isvijetu.

"Kod pacijenata se kateterski kroz krvnu žilu u preponi ili u ruci može ući do prostate i sitnim česticama se uzrokuje infarkt prostate koja se zatim smanji i praktički se pacijentima riješe simptomi koji su poremećaji mokrenja, krvarenje i slično", objasnio je Luka Novosel, radiolog u KBC-u Sestre Milosrdnice.

Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji i pacijent već idući dan može ići kući, a kandidati su pacijenti koji su visokorizični, koji imaju prateće bolesti i za kojih je procijenjeno da nisu za klasični zahvat i nijedan oblik anestezije. Cilj zahvata je da kod pacijenata koji imaju kateter uklonimo opstrukciju nakon čega mogu spontano mokriti, pojašnjava predstojnik Klinike za urologiju u KBC-u Sestre milosrdnice dr. Boris Ružić.
Navodeći kako je zbog sve više starog stanovništva kandidata za takvu vrstu operacije sve više dr. Ružić navodi da se u suradnji s interventnim radiolozima, posebno s dr. Novoselom do konca godine očekuje 30-ak takvih operacija.

U timu sudjeluje četvero liječnika, a dr. Novosel koji se educirao u Francuskoj kaže da hrvatski pacijenti koji su htjeli potražiti pomoć u inozemstvu i tu operaciju platiti, za to više nemaju potrebu.

Dr. Novosel rado ističe da ljubav s intervencijskom radiologijom nije bila na prvi pogled, no da mu je s početkom specijalizacije 2010. na KBC-u Zagreb postala životni smjer.

Od samoga sam početka svaki mogući trenutak opće radiološke specijalizacije provodio u intervencijskoj radiologiji, u angiosali, gdje sam se pod nadzorom kolega intervencijskih radiologa i neuroradiologa učio postupcima vaskularnog pristupa, angiografije i vaskularnih intervencija. Struka koja zaista ulazi u skoro svaki organ, svugdje ima nešto za reći, kaže dr. Novosel.

Educirao se u centru za nevaskularne intervencije u Toledu, središnjoj bolnici za ginekološke intervencije u Parizu i najvećem centru u Europi europskom središtu za spinalne i osteomuskularne perkutane intervencije u Strasbourgu.

vrh stranice