Obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva te deseta godišnjica članstva u Eurotransplantu

26.05.2017.

Na današnji dan, prije točno deset godina, Hrvatska je postala punopravna članica Eurotransplanta, međunarodne organizacije za dodjelu i razmjenu organa, a danas uživa status njene najuspješnije članice s najvećom stopom darovanih i presađenih organa.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva i deseta godišnjica članstva u Eurotransplantu svečano su obilježeni 26. svibnja prikladnim stručnim programom te programom za mlade. Na simpoziju su sudjelovali prof. dr. Bruno Meiser, predsjednik Upravnog vijeća Eurotransplanta te vodeći stručnjaci na području transplantacijske medicine, kao i predstavnici udruga pacijenata te drugi uvaženi gosti, među kojima i predsjednik HLK-a, dr.sc. Trpimir Goluža.

Simpozij održan u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti donio je kratak osvrt na proteklih 10 godina suradnje, kao i pogled na buduće izazove u području transplantacijske medicine.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić pozdravio je skup i zaželio svim transplantiranim pacijentima dug i zdrav život. U 2016. godini "novi život na dar" presađivanjem organa dobio je 191 primatelj bubrega, 121 primatelj jetre, 35 primatelja srca te 7 primatelja gušterače. Realizirano je 150 darivatelja organa, što je 35 darivatelja na milijun stanovnika. Ukupno su presađena 354 organa, odnosno 80 transplantacija na milijun stanovnika. Na aktivnoj listi čekanja, krajem 2016. godine, bila su 283 pacijenta, od čega 187 pacijenata koji čekaju na bubreg, 64 jetru, 34 srce i 14 ih čeka na gušteraču.

Središnje događanje za javnost „Umijeće darivanja“ s ciljem senzibiliziranja javnosti te razvijanja kulture darivanja, odvijalo se na Trgu bana Josipa Jelačića od 13:30 do 17 sati. Promotivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti javnosti o važnosti osobne odluke o darivanju organa uključivale su izložbu crteža učenika Osnovne škole Miroslava Krleže i skulptura i fotografija učenika srednjih umjetničkih škola (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Grafička škola) na temu darivanja. „Umijeću darivanja“ pridružili su se i učitelji iz navedenih škola te učitelji OŠ Miroslava Krleže iz Zagreba i OŠ Miroslava Krleže iz Pečuha (predstavnici hrvatske manjine iz Mađarske).

Studenti Medicinskog fakulteta svojim su tijelima oblikovali Kucajuće srce kojem su se pridružile i učenice Škole za medicinske sestre „Vinogradska“ te na taj način poslali svoju poruku o važnosti darivanja organa. Učenicima, studentima i svim okupljenim građanima pridružili su se i ministar zdravstva Milan Kujundžić te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

vrh stranice