Mladi europski liječnici razmjenjivali iskustva na konferenciji u Rotterdamu

24.05.2017.

Više od 40 delegata zemalja članica Europske unije sudjelovalo je na međunarodnoj proljetnoj konferenciji u organizaciji EJD - European Junior Doctors  i nizozemske liječničke organizacije De Jonge Specialist koja je 12. i 13. svibnja održana u Rotterdamu.

Među europskim delegatima u Nizozemskoj bila je i predstavnica Hrvatske liječničke komore i hrvatska delegatkinja, dr. Vesna Štefančić.

U uvodnom dijelu konferencije održana je radionica o upravljanju u medicini (Medical Leadership Workshop) pod vodstvom dr. Salmaan Sana, predstavnika organizacije Better Future, u kojoj su sudjelovali članovi glavnog odbora EJD-a i delegati zemalja članica EJD.

Naša predstavnica, dr. Vesna Štefančić, vodila je pak radnu skupinu u kojoj se raspravljalo o novostima na temu slobodne mobilnosti mladih liječnika na razini Europske unije. Dogovorene su daljnje aktivnosti po pitanju međunarodne suradnje i rada na unaprjeđenju mobilnosti liječnika, s naglaskom na Hrvatsku i Sloveniju kao zemlje u kojima je to unaprjeđenje prepoznato kao prioritet.

U javnom komentaru na izvješće o aktivnostima Hrvatske liječničke komore delegati zemalja članica i predstavnici CPME-a podržali su aktivnosti Komore usmjerene na daljnji rad na unapređenju statusa mladih liječnika u Hrvatskoj.

„Predložen je nastavak suradnje te je zajamčena daljnja podrška Komori u zagovaranju prava mladih liječnika. Dogovorili smo i konferenciju u Bruxsellesu s predstavnicima Europskog Parlamenta, Europske komisije i pravnicima iz različitih zemalja koji će diskutirati o problemima slobodnog kretanja liječnika u nekim zemljama EU i legislativnim okvirima koji definiraju to područje te predložiti moguća rješenja za unapređenje u nekim zemljama članicama“, ispričala je dr. Štefančić.

Sljedeći sastanak održat će se u listopadu 2017. u Malmöu u Švedskoj.

vrh stranice