Odlazak liječnika jedno od gorućih pitanja u državi

15.12.2016.

Komentirajući podatak o 525 liječnika koji su napustili Hrvatsku od njezina ulaska u EU, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako se o tom pitanju mora postići konsenzus te da je i porezna reforma jedan od način da se rasterete plaće zaposlenika, prenosi Hina.Hrvatska si ne može dopustiti da ostane bez liječničkog kadra, ne samo zbog demografskog odumiranja, nego i zbog činjenice da i naši građani imaju pravo na jednaku razinu zdravstvene zaštite kao i u Europskoj uniji“, rekla je predsjednica ocijenivši to jednim od gorućih pitanja.

Ministar planira liječnicima omogućiti  lakši razvoj karijere 

Ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić rekao je pak kako će  omogućiti liječnicima lakši razvoj karijere u Hrvatskoj kako bi se zaustavio njihov odlazak u inozemstvo.

"U ovome trenutku nema čarobnog alata kojim bi se ljude zaustavilo, ali ono što Ministarstvo može i hoće učiniti u ovome trenutku je bolje razvijanje karijera u Hrvatskoj", izjavio je ministar, napomenuvši kako se dio liječnika koji su otišli raditi u inozemstvo i vratio. 

S obzirom da liječnici u inozemstvu zarađuju dva do šest puta više od hrvatskih, Kujundžić napominje da je rast plaća u zdravstvu vezan uz porast BDP-a i zaposlenosti.

Izrazio je i nadu da će se postići dogovor između sindikata i Vlade te da će osnovica za plaće u zdravstvu iduće godine rasti za šest posto. 

vrh stranice