Otvoren 25. svjetski kongres katoličkih liječnika

Pod nazivom "Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si" u Zagrebu je 30. svibnja otvoren 25. jubilarni kongres Svjetskog saveza katoličkih liječnika (World Federation of Catholic Medical Associations - FIAMC), koji će se održavati do 2. lipnja. Na svečanom otvaranju u hotelu Westin uz najviše dužnosnike Kongresa nazočili su predstavnici hrvatskih državnih i crkvenih institucija, te predstavnici strukovnih udruženja, oraganizatora i pokrovitelja. Teme kongresa bave se etičkim i moralnim aspektima medicinske profesije u današnjem svijetu visoko tehnologizirane medicine.

Osim programa za liječnike, tu su i programi za doktore dentalne medicine, farmaceute i medicinske biokemičare, koji zajedno dijele izazove koji stoje pred medicinskom strukom danas. Po prvi puta se organizira i poseban simpozij za mlade, čijem se velikom odazivu organizatori posebno raduju.

Dobrodošlicu su nazočnima poželjele predsjednica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva prof. dr. sc. Ana Planinc Peraica  i prof. dr. sc. Jasenka  Markeljević,  članica Upravnog odbora Europskog i Svjetskog saveza liječnika katolika. Pokroviteljica Kongresa predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar–Kitarović nazočnima se obratila video linkom čestitavši im 25. svečanu obljetnicu i poručivši svim liječnicima katolicima da i dalje njeguju istinski duh služenja ljudskoj osobi i ustraju na toj odgovornoj i zahtjevnoj dužnosti.

U ime počasnog predsjednika Kongresa zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića skup je pozdravio biskup Valentin Pozaić, Hrvatskog sabora potpredsjednik prof. dr. sc. Željko Reiner, hrvatske Vlade ministar zdravstva Milan Kujundžić. U ime Hrvatske liječničke komore, predsjednika Komore doc. dr. sc. Trpimira Goluže i u svoje osobno ime, nazočne je pozdravio i zaželio im uspjeh u danjem radu prvi dopredsjednik Komore dr. sc. Krešimir Luetić.

Među uglednim govornicima bili su msgr. Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, kardinal Willem Jacobus Eijk, član Papinske akademije za život, John Lee, predsjednik FIAMC-a i drugi.

Liječnici katolici u audijenciji kod pape Franje

Jubilarni 25. kongres FIAMC-a održava se u godini kada se obilježava peta godišnjica pontifikata Pape Franje pretočene u enciklike Lumen fides i Laudato Si te 50. godišnjica objave Enciklike pape Pavla VI. „Humanae Vitae“ (Ljudski život) nastale sredinom 1968., koja je svojevrsni odgovor na relativizaciju svetosti i dostojanstva ljudskog života i prokreacije prouzročenu društvenim kretanjima 60-tih godina prošlog stoljeća.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo, koje je kao jedno od prvih katoličkih laičkih društava osnovano odmah po uspostavi neovisne Republike Hrvatske, prije dvije godine proslavilo je jubilarnu 25. godišnjicu osnutka. Osim liječnika okuplja i druge zdravstvene djelatnike: liječnike dentalne medicine, farmaceute i medicinske biokemičare u želji za promocijom etičkih aspekta u medicinskoj struci. Uoči Kongresa liječnike katolike u audijenciju je primio papa Franjo koji je tom prilikom poručio da je Crkva za život koliko god on bio nerazvijen.

Valja se boriti protiv težnje kojom se bolesnoga čovjeka svodi na stroj koji valja popraviti, bez poštovanja moralnih načela, te bez iskorištavanja najslabijih odbacujući ono što ne odgovara ideologiji djelotvornosti i profita. Biti katolički liječnik znači također zauzimati se za stalnu duhovnu, moralnu i bioetičku formaciju, u skladu s evanđeoskim načelima, ne zanemarujući odnos između liječnika i pacijenta, kao ni misionarsku aktivnost kako bi se poboljšali zdravstveni uvjeti stanovništva na periferijama svijeta, istaknuo je papa Franjo. Na audijenciji je bila nazočna i profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Jasenka Markeljević, predsjednica Organizacijskoga odbora 25. međunarodnog kongresa katoličkih liječnika.

Među brojnim institucijama i pokroviteljima Kongresa organizatori ističu kako su dobili značajnu logističku podršku od gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Gradske skupštine Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba, te Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora.

vrh stranice