Predsjednik HLK dr. Trpimir Goluža izrazio sućut slovenskim kolegama zbog ubijenog liječnika

23.08.2016.

Naoružani napadač ušao je u nedjelju oko 15 sati u bolnicu u Izoli i otvorio vatru. Ubio je policajca, a liječnik i drugi policajac bili su teško ranjeni. Nažalost, liječnik je preminuo tijekom večeri, a policajac je prevezen u bolnicu u Ljubljani gdje je operiran i trenutno je izvan životne opasnosti. Napadača je nakon incidenta ubila policija. Očevici kažu da je napadač u bolnicu u Izoli došao s popisom liječnika koje je želio ubiti. U tijeku je istraga, a najavljuje se da će se u zemlji pooštriti sigurnost i policajaca i zdravstvenog osoblja.

Zasad je poznato da je naoružani napadač ušao u nedjelju oko 15 sati u bolnicu u Izoli i ubio policajca, a liječnika i drugog policajca teško ranio. U razmjeni vatre napadač je ubijen.
Nažalost, liječnik je preminuo tijekom večeri, a ranjeni policajac prevezen je u bolnicu u Ljubljani gdje je operiran i trenutno je izvan životne opasnosti.
Zbog ovog tragičnog nada predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. med. Trpimir Goluža uputio je predsjedniku slovenske liječničke komore prim. Andreju Možini pismo sućuti.

"S velikom tugom i nevjericom primili smo vijest o incidentu u Izoli u kojem je je liječnik ubijen ispred bolnice", stoji između ostalog u pismu dr. Goluže. Nažalost, podsjetio je, samo mjesec dana ranije u sličnim je okolnostima ubijen i liječnik u Berlinu, u Njemačkoj.

Ovakvi nasilni događaji, stoji u pismu, u kojima su životi liječnika ugroženi, sve su češći, nažalost, i u Hrvatskoj. Stoga je Hrvatska liječnička komora na svojim web-stranicama omogućila liječnicima, svojim članovima, da prijave bilo koji oblik nasilja na radnom mjestu, a od hrvatskih vlati zahtijeva da se napadi na liječnike zakonski vode kao napadi na službene osobe te da se kazne postrože.

"U ime Hrvatske liječničke komore i hrvatskih liječnika, izražavam iskrenu sućut tugujućoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima ubijenog liječnika", stoji u pismu dr. Goluže predsjedniku slovenske liječničke komore prim. dr. Možini.

Dopis upućen prim. dr. Možini pročitajte ovdje.

vrh stranice