Organima tragično preminule djevojčice liječnici spasili tri druga života

25.08.2016.

Pijani vozač naletio je u nedjelju na šestogodišnju djevojčicu iz Tomislavgrada. Zbog  teških ozljeda prebačena je u splitsku bolnicu. Nažalost, u ponedjeljak je izgubila svoju životnu bitku. Shrvani roditelji organe su odlučili donirati. Tim liječnika iz zagrebačke bolnice Merkur te je večeri otputovao u Split kako bi eksplantirali organe i dovezli ih u Zagreb, objavio je Dnevnik.hr. Organima djevojčice spašena su tri druga - dva u Hrvatskoj i jedan u inozemstvu. Ovakva roditeljska hrabrost i nesebičnost u trenucima najveće tuge, kažu liječnici, ne viđa se često.
"Kolega Kocman je u jednoj sali transplantirao jetru jednom pacijentu, a u drugoj sali smo napravili transplantaciju bubrega i gušterače kod jednog našeg mladog pacijenta, koji boluje od dijabetesa tipa 1",  rekao je transplantacijski kirurg Stipislav Jadrijević.
U zagrebačkoj bolnici Merkur tog su dana obavljene 4 transplantacije. Jedna je bila u tijeku, a još su jednu očekivali. Najveći je to broj transplantacija obavljen u jednom danu od početka godine.
Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić obitelji je izrazio sućut i zahvalnost.

"Najprije izražavam sućut obitelji i veliku zahvalnost toj obitelji koja je spremna donirati organe za transplantaciju, kojoj će se sigurno i spasiti određeni životi ili značajno podignuti kvaliteta kod pojedinih naših građana", rekao je Dario Nakić.
Doktor Danko Mikulić iz zagrebačke bolnice Merkur sa svojim je timom otišao u Split, ekplantirao organe te ih doveli na Merkur.
"Pri kraju smo jednog malog transplantacijskog maratona u Merkuru. Imali smo u 24 sata tri donora na tri kraja Hrvatske. Ukupno 4 pacijenta, pet transplantiranih organa. Možemo reći da je sve dobro prošlo. Spašena su 4 života kod nas, ali u Hrvatskoj i vani su i drugi životi spašeni", rekao je dr. Mikulić.
"Jasno je da su ovo najteži slučajevi. To su slučajevi koji su uvijek jako emocionalno nabijeni, ali to što mi proživljavamo se ne može usporediti gubitkom i boli roditelja", rekao je dr. Mikulić.
vrh stranice