Inventura: Liječnici rade na opremi staroj i po 44 godine


Čime u dijagnostici i terapijskim postupcima raspolažu zdravstvene ustanove pokazala je nedavno dovršena inventura Ministarstva zdravlja, koju je proveo zamjenik ministra dr. Ivan Bekavac. Podaci pokazuju da se pluća snimaju rengenima iz 1972., a polovica CT-a i trećina MR-a zrelo je za - muzej. Prema svjetskim preporukama, samo CT uređaji do pet godina starosti mogu se dograđivati softverski i smatraju se suvremenima. Sve uređaje starije od deset godina trebalo bi zamijeniti.
Hrvatske bolnice imaju ukupno 24 MR uređaja, od kojih je 11 u Zagrebu, ali čak ih je pet starije od 10 godina. Jedan od dva splitska uređaja iz 1999., a samo 6 ima manje od pet godina. Još je gora situacija s CT uređajima. Od njih 47 u 30 bolnica, 26 je navršilo 10 godina. Primjerice, KBC Osijek ima jedan uređaj iz 2003. Splitski je KBC i kad je riječ o ovoj vrsti uređaja “kritična” bolnica jer ima četiri uređaja od kojih je jedan jednoslojni iz 2000., a samo jedan ima manje od 10 godina jer je kupljen 2009. Zadarska bolnica ima muzejski primjerak CT-a iz 1993.
Rengenski uređaji iz 1972., proizvedeni u tadašnjoj Elektronskoj industriji Niš, još se vode kao medicinski uređaji u statističkim podacima hrvatskih bolnica i “nisu u kvaru”. Pokazala je to velika inventura onoga čime u dijagnostici i terapijskim postupcima raspolažu zdravstvene ustanove, a završilo ju je Ministarstvo zdravlja, točnije zamjenik ministra dr. Ivan Bekavac, objavio je Jutarnji list.
U digitalnoj eri tako još uvijek postoje rengenski uređaji stariji od 40 godina. Tako se pluća se snimaju “na slike” a ne u digitalnom formatu.
Postoje i inkubatori stari više od 20 godina. Barem polovicu CT-a (kompjutorizirana tomografija) trebalo bi zamijeniti novima, jer je njihov vijek trajanja maksimalno desetak godina. I trećinu MR-a (magnetska rezonanca) također bi trebalo zamijeniti jer se zbog starosti često kvare.
Prof. dr. Vinko Vidjak, predstojnik Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KB-a Merkur kazao je za Jutarni: “Prije nekoliko mjeseci Povjerenstvo za radiologiju Hrvatske liječničke komore predložilo je zatvaranje Zavoda za radiologiju KBC-a Osijek zbog alarmantnog stanja s uređajima. Slično je i u Splitu”.
Naglašava da i u bolnici u kojoj radi situacija nije dobra. Primjerice, MR ne radi, a popravak bi koštao oko 1,5 milijuna kuna. U kvaru je i jedini MSCT (višeslojna kompjutorska tomografija) u toj bolnici star 7 godina.
“Mjesec dana ne možemo raditi pretrage, a bolnica smo u koju dolaze vrlo teški pacijenti, uz to smo i središnji transplantacijski centar. Liste čekanja su sve duže... Krajnje je vrijeme da se konačno napravi plan zanavljanja opreme”, kaže prof. dr. Vidjak.
Dr. Bekavac najavljuje plan zanavljanja opreme pa bi tako uskoro mogli stići i neki uređaji zahvaljujući financiranju europskih fondova. Među njima su i MR i CT uređaji. Nabavljeni su novi linearni akceleratori i uređajima za brahiterapiju.  Sad samo pet uređaja od njih 20 starije od 10 godina.
vrh stranice