Predsjednik HLK: Nepoštivanjem Pravilnika o specijalizacijama liječnicima se uskraćuju ljudska, građanska i radna prava

Donese se Pravilnik o specijalističkom usavršavanju, a onda se traže načini da se isti ne primjenjuje u praksi. Pri tome se pojedinci i udruge ne libe pozivati ustanove na protupravno ponašanje!!! Takvo ponašanje pokazuje potpuno nepriznavanje autoriteta Ministarstva zdravlja i u uređenim državama trenutno bi bilo sankcionirano. HLK neće dopustiti da se liječnicima uskraćuju ljudska, građanska i radna prava pa makar morali ući u spor s formalnim i neformalnim centrima društvene moći. Takvo protupravno ponašanje jedan je od razloga zašto mladi ne vide perspektivu u našem društvu, istaknuo je u intervjuu u Slobodnoj Dalmaciji predsjednik HLK dr.sc. Trpimir Goluža.
Na pitanje novinara Slobodne Dalmacije je li zdravstvena administracija učinila nešto konkretno s ciljem poboljšavanja statusa liječnika, predsjednik HLK dr. sc. Trpimir Goluža odgovora:
"Je. Donijela je Pravilnik o dopunskom radu te izmijenila i dopunila Pravilnik o specijalističkom usavršavanju. Sada se traže načini da se on ne primjenjuje u praksi. Pri tome se pojedinci i udruge ne libe pozivati ustanove na protupravno ponašanje! To je izraz nepriznavanja pravne države i autoriteta ministarstva, koji bi u uređenim državama odmah bio sankcioniran. HLK neće dopustiti da se liječnicima uskraćuju ljudska, građanska i radna prava pa makar morali ući u spor s formalnim i neformalnim centrima društvene moći. Upravo, ovakvo protupravno ponašanje jedan je od razloga zašto mladi ne vide perspektivu u našem društvu", rekao je dr. Goluža o Pravilniku o specijalizacijama po kojem u trošak specijalizacije ne ulaze bruto plaće specijalizanata.
Pritom je napomenuo da to čine pojedini ravnatelji zdravstvenih ustanova i lokalni moćnici, "među kojima ima i kandidata za Sabor pa čak i za ministarske pozicije".  To im prešutno omogućava Ministarstvo zdravlja, jer ne sankcionira njihovo protupravno djelovanje, kaže dr. Goluža.
Na upozorenja da će manje bolnice ostati bez liječničkog kadra, čelnik HLK odgovara:
"Ne može se problem nefunkcioniranja sustava i nedostatak liječnika u sustavu, rješavati oduzimajući specijalizantima pravo na plaću za odrađeni rad. To je nečuveno! Vrijeme je za promjene te će lokalna i regionalna samouprava, kao osnivač tih zdravstvenih ustanova, trebat iznaći stimulativne mjere kojima će svojim građanima osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb,"
Svaki rad mora biti plaćen. Nedopustivo je da se liječnike prisiljava da u slučajevima ranijeg raskida ugovora o radu s poslodavcem, vraćaju u bruto iznosu sve plaće koje su odradili i pošteno zaradili tijekom specijalizacije, uvećane za zatezne kamate, jasan je predsjednik HLK.
Upozorava da sustav opstaje zahvaljujući entuzijazmu zdravstvenih radnika. No, s obzirom na broj kolega koji su prikupili svu potrebnu dokumentaciju za odlazak na rad u inozemstvo, čini mi se da vrijeme entuzijazma polako, ali sigurno istječe. Za to podastire dokaze.
"Sustav većinom napuštaju mladi liječnici, koji su uvjereni u svoje znanje i spremni su mukotrpno raditi i dokazivati se. S njima odlaze i njihove obitelji. Istraživanje koje smo proveli na uzorku od 1500 mladih liječnika utvrdilo je da bi 60 posto njih sigurno, a 30 posto vjerojatno, napustilo Hrvatsku ako bi dobili ozbiljnu ponudu za rad u inozemstvu. Uz financijski moment, nemogućnost ostvarivanja profesionalnih ambicija i stručnog napredovanja te besperspektivnosti, razlozi su zbog kojeg odlaze", kazao je predsjednik HLK dr. Trpimir Goluža u intervjuu slobodnoj Dalmaciji kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje.
vrh stranice