Predsjednik RH Zoran Milanović primio izaslanstvo Hrvatske liječničke komore

14.07.2020.

Predsjednik RH Zoran Milanović primio je danas izaslanstvo Hrvatske liječničke komore na čelu s predsjednikom HLK-a dr.sc. Krešimirom Luetićem. Na sastanku se razgovaralo o statusu liječnika u Hrvatskoj i problemima s kojima se susreće liječnička profesija. Predsjednik Komore posebno je istaknuo problem reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata za kolektivno pregovaranje, kao i nemogućnost izravnog pregovaranja o svojim radnim pravima i obvezama, a što je posljedica postojećeg zakonskog okvira. 

Uz predsjednika dr.sc. Krešimira Luetića, u izaslanstvu Hrvatske liječničke komore bili su predsjednik Skupštine doc. dr. sc. Krešimir Dolić, predsjednik Vijeća prof. dr. sc. Goran Hauser, zamjenica predsjednika dr. Vikica Krolo, dopredsjednica dr. Ivana Šmit, član IO i predsjednik Povjerenstva za međunarodnu suradnju dr. Ivan Raguž i voditelj Središnjeg ureda HLK Ivan Bojčić.

Predstavnici Komore izvijestili su predsjednika Milanovića da HLK zagovara donošenja Zakona o plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike kojim bi se uredili rad, status i položaj liječnika, a što bi u konačnici dovelo do zadržavanja liječnika u Republici Hrvatskoj i očuvanja hrvatskog zdravstvenog sustava. Posebnim pravnim aktom potrebno je urediti osnovnu plaću, dodatke i prekovremeni rad liječnika.

Drugi problem o kojemu su predstavnici HLK izvijestili predsjednika Milanovića jest iseljavanje, odnosno umirovljenje liječnika, što izravno utječe na pružanje zdravstvene zaštite građanima. Zbog toga se, upozorili su, postavlja pitanje kadrovske održivosti sustava, s posebnim naglaskom na obiteljske liječnike kojih ima sve manje. Prema podacima HLK, danas u Hrvatskoj ima oko 2200 obiteljskih liječnika, a gotovo 600 njih će u nekoliko narednih godina otići u mirovinu.

Fotografije: Ured predsjednika RH, Filip Glas


vrh stranice