Predstavljen Pravilnik o radu mladih liječnika pod nadzorom mentora - studenti i mladi liječnici nezadovoljni

09.05.2019.

Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirao je četvrtu godinu za redom konferenciju “Dani zdravstvenih karijera u RH” koja je održana 8. i 9. svibnja, a na kojoj su kroz aktualne teme i predstavnike ministarstava, fakulteta i drugih institucija iz područja medicine i tržišta rada informirali studente i mlade zdravstvene djelatnike o svim mogućnostima i aspektima razvoja karijere u zdravstvenom sustavu.

Prva tribina bila je posvećena ukidanju staža, odnosno prijedlogu „Pravilnika o načinu provođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije“ koji je izradila radna skupina Ministarstva zdravstva i koji je u završnim danima javne rasprave.
Naime, ove godine u Hrvatskoj će petstotinjak studenata završiti studij medicine. Bit će to prva generacija koja će netom poslije diplome ući u ordinacije obiteljske medicine ili hitnog prijma bez pripravničkog staža koji je ukinut 2013. prilikom pregovora o ulasku Hrvatske u EU.

Predloženi Pravilnik koji opisuje zamjenski institut odnosno rad uz mentorstvo, a koji bi studentima pružio praktična znanja i vještine koji se stječu izravnim susretom s pacijentima obrazložio je pomoćnik ministra zdravstva prof. dr. sc. Vili Beroš,.
Mladi liječnici bez specijalizacije, odnosno dok čekaju, mogli bi pod nadzorom mentora raditi šest mjeseci, a najduže do dvije godine, odnosno dok ne dobiju specijalizaciju. Takav rad predviđen je u obiteljskoj, u izvanbolničkoj hitnoj i u hitnim bolničkim prijemima.
Svaki mladi liječnik pod nadzorom radio bi uz jednog mentora, a listu mogućih mentora donosio bi ravnatelj ustanove. Mentor ne bi bio plaćen za taj rad. Plaća mladom liječniku koji radi pod nadzorom bila bi oko 7.500 kuna neto.

U Pravilniku je naveden i popis vještina koje bi mladi liječnik trebao savladati za vrijeme rada pod nadzorom.
Nasuprot prijedlogu Ministarstva zdravstva studenti završnih godina medicine na tribini koja se održavala na MEF-u Zagreb istaknuli su da predloženi Pravilnik ima niz manjkavosti te da predlagatelj, tj. Ministarstvo zdravstva nije prihvatilo njihove primjedbe i prijedloge.
Zamjerili su mehanizam izbora mentora smatrajući da mora biti transparentniji, a mentori plaćeni. Naime, kako su istaknuli može se dogoditi da će mnogi mentori tih „u pravilu šest mjeseci“ značajno skratiti, samo kako bi se što prije „riješili“ dodatne i nametnute obveze. Po njima je potrebno definirati i sustav ocjenjivanja mentora od strane doktora medicine. Također nije reguliran način prekida staža i njegov nastavak, istaknuli su.

Hrvatska liječnička komora nije zadovoljna predloženim odredbama Pravilnika na koji je uputila niz primjedbi zbog čega ga ne može podržati u predloženom obliku.

Na ovogodišnjoj konferenciji raspravljalo se i o temama - Karijere u znanosti, kliničkom radu i javnom zdravstvu, Kako je raditi na „periferiji“ – otok / ruralna područja / vojska i sl, o iskustvima onih koji su radili i educirali se u inozemstvu pa se odlučili vratiti i nastaviti karijeru u Hrvatskoj, o HRT-ovom dokumentarnom serijalu “Liječnici političari" itd.

vrh stranice