Vrhunski tim hrvatskih liječnika izveo čudo i razdvojio sijamske blizanke: Čestitamo im!

15.05.2019.

Liječnici iz KBC-a Zagreb koji su u tim pozvali i kolegu iz KB-a Merkur te s brojnim medicinskim sestrama i drugim medicinskim osobljem prije dva mjeseca izveli su pravo čudo i uspješno razdvojili sijamske blizanke Valentinu i Kristinu rođene spojene donjim dijelom prsnog koša i zajedničkim jetrima i crijevima. U operaciji je sudjelovalo 14 liječnika, a ukupno 23-oje medicinskih djelatnika.

U prvom pothvatu operacija je trajala 15 sati, no i nakon toga uslijedili su još neki operativni zahvati. Njihovo razdvajanje bilo je jedan od najkompliciranijih medicinskih zahvata, i drugi je takav poznat u povijesti, a prvi po tome što su oba blizanca preživjela. U samo dva mjeseca od operacije djevojčice su udvostručile težinu i sjajno napreduju. Tim povodom naši heroji liječnici održali su u srijedu 15. svibnja u KBC-u Zagreb konferenciju za novinare, na kojoj zbog obveza nisu sudjelovali svi iz tima. Imena svih zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u tom povijesnom pothvatu objavit ćemo naknadno čim ih dobijemo.

Iza mene je 12 tisuća operacija, ali nikada nisam imao takvu tremu kao taj dan kad je ekipa razdvajala sijamske blizance. Za tu djecu smo saznali dok još nisu bila rođena. Bilo je i kolega koji su smatrali da operaciju treba napraviti u inozemstvu i rekli mi „ma Ante pošalji ih u inozemstvo“. No, znao sam da ni u inozemstvu baš nema klinika u kojima bi se to moglo izvesti bolje nego tu kod nas. Nakon razgovora i sastanaka, odlučili smo da taj kompleksan zahvat obavimo ovdje. Radilo se o djeci koja su težila 1600 grama. Organizirali smo se savršeno i vodili smo računa o svim detaljima, kazao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić ne skrivajući ponos na svoje ljude i čestitavši svima koji su sudjelovali. Naglasio je kako se radi o drugoj ovakvoj operaciji u svijetu, ali jedinoj u kojoj su oba blizanca preživjela.
Do sada je u svijetu razdvojeno oko 300 sijamskih blizanaca.

Hrvatske blizanke su inače rođene u KB Svetom Duhu i to prije vremena što je bio još dodatni problem. Miješao im se krvotok, a imale su i ozbiljnih problema sa srcem, mokrenjem i zato su prebačene na Rebro.
Primarijus Milivoj Novak pohvalio je sve koji su sudjelovali, medicinske sestre, kolege u laboratoriju, mikrobiologe, radiologe i druge, a bez kojih, kako je rekao „ovi naši liječnici frontmeni ne bi mogli učiniti ovo čudo koje su učinili“.

Planiranje, planiranje, planiranje, dobra organizacija u mjesec i pol dana koliko smo imali, rezultiralo je time da je 25 ljudi toga dana u operacijskoj sali vrhunski obavilo posao, rekao je voditelj operacijskog tima glavni šef dječje kirurgije na Rebru prof. dr. Tomislav Luetić kojega su kolege na konferenciji za novinare proglasile svojim Zlatkom Dalićem, a ravnatelja Ćorušića Zorislavom Srebrićem dugogodišnjim tajnikom Hrvatskog nogometnog saveza, aludirajući na dobru uigranost i uspjeh hrvatskih nogometaša na svjetskom prvenstvu u Moskvi.

Prof. Luetić podsjetio je na izniman rad medicinskih sestara koje su odradile 2000 sati. Da nije bilo njih i da nisu skrbile o djevojčicama koje su do operacije bile priključene na mnoštvo aparata, žica, a na što je danonoćno trebalo paziti, mi do operacijske sale ne bi ni stigli. Zbog svega toga, a prvenstveno zbog timskog rada, uspjeli smo i zadovoljni smo zbog svega, a posebno što su djeca dobro, rekao je.
Ovo je uspjeh svih nas i ponosni smo na sve kolege koji su tome pridonijeli, a zaista su brojni. Znala sam da ćemo uspjeti, vrlo smo uvježbani tim, poručila predstojnica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu, doc. Ruža Grizelj.

Dr. Slobodan Mihaljević koji je vodio anesteziju prilikom operacije kazao je kako se to događa jednom u životu. "Ovo je najizazovnija anestezija ikad napravljena u Hrvatskoj, a na njoj je radilo sedam anesteziologa", kazao je.
Primarijus Sanja Konosić istaknula je kako je ponosna što je bila dio tima. "Bili smo dobro opremljeni i spremljeni, pročitali smo svu dostupnu literaturu. Iako je zahvat bio zahtjevan u svim etapama - uspješno je priveden kraju zahvaljujući komunikaciji među timovima, dodala je.
Srca su bila jako blizu pa su pozvali i mene u tim, ja sam kardijalni kirurg i hvala na tome doktoru Luetiću koji je naš Zlatko Dalić, rekao je prof. Anko Antabak ističući da će se sada pričati i o ovom medicinskom uspjehu kao što se priča o onom naše nogometne reprezentacije i drugim sportašima.
U operaciji je sudjelovalo sedam kirurga od kojih su šest dječji kirurzi. Razina struke govori o tome da su naši dječji kirurzi top u Europi po broju i izvedbi operacija i to u zadnjih deset godina.

Prof. Krešimir Bulić, plastični kirurg istaknuo je kako mu je bila iznimna čast raditi u vrhunskom timu, a prof. Dražen Belina, kardijalni kirurg ispričao je da je u ekipu pozvan jer su dva mala prekrasna srca bila vrlo blizu jedno drugome i da ih je trebalo razdvojiti. Zahvalio je kolegama Luetiću i Ćorušiću kao nogometnim stručnjacima Daliću i Srebriću te istaknuo ponos što je bio dio ovakve reprezentacije. Sila nas je natjerala da se okupimo i rezultat je tu, rekao je. Prisjećajući se priprema za operaciju, odnosno planiranja može li se uopće izvesti zahvalio je kolegama radiolozima koji su procijenili da su srca beba ipak razdvojena i time mu ulili sigurnost. Postojao je spoj prsne kosti, ali srca su bila odvojena tri milimetra, a to nam je već ranije rekla kolegica dr. Maja Hrabak. Sama operacija razdvajanja srca trajala je petnaestak minuta, a kasnije je uslijedilo odvajanje jetre, ispričao je prof. Belina.

Liječnik koji je odvajao jetru, dječji kirurg posuđen iz KB Merkur dr. Danko Mikulić rekao je da je ponosan što je pozvan u tim i bio dio povijesti. Veseli me i što se Merkurova „škola jetre“ pokazala vrhunskom. Hrvatska medicina to zna, i to vrhunski, a kad se zauzme multidisciplinarni i multiinstitucionalni pristup sve se može i nema granice, poručio je izrazivši zadovoljstvo što su bebe dobro. Tijekom 15 sati operacije izmjenjivalo se 6 vrhunskih timova koji su, složni su svi, disali kao jedan i tu je ključ uspjeha.
Djevojčice, rekla je doc. Grizelj čeka još jedna lakša operacija zatvaranja potrbušnice. Pričekali smo da bebe malo narastu kako bi operacija bila lakša. Nakon toga roditelji će ih moći odvesti doma, rekla je doc. Grizelj.

vrh stranice