Prof. dr. sc. Iva Tolić izabrana u Europsku organizaciju za molekularnu biologiju (EMBO)

14.05.2018.

Zbog izvanrednih znanstvenih dostignuća u području molekularne stanične biologije, posebno u području istraživanja staničnih mikrotubula prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković izabrana je u punopravno članstvo Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), priopćeno je s Instituta.

„Članstvo u EMBO predstavlja priznanje mom cjelokupnom znanstvenom radu i mom timu, što me čini izuzetno ponosnom i sretnom i što svakako predstavlja i dodatnu motivaciju u mom budućem znanstvenom radu. Kroz aktivnosti širom svijeta, EMBO je usmjeren jačanju međunarodne znanstvene suradnje i razmjene kako bi se na najbolji način iskoristilo bogato iskustvo i umreženost svih naših članova što je jedna od najvažnijih komponentni u bavljenju znanstvenim radom na najvišoj razini“, izjavila je prof. dr. sc. Tolić.

Većina novoizabranih članova dolazi iz 17 zemalja članica Europske konferencije za molekularnu biologiju (EMBC), EMBO-ovog međuvladinog tijela za financiranje. Ostali članovi izvan europskih zemalja uključuju istraživače koji rade u Argentini, Brazilu, Indiji, Japanu, Kanadi, Kini i SAD-u.

Prof. dr. sc. Iva Tolić diplomirala je molekularnu biologiju na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2002. Radila je na Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu te na Sveučilištu u Firenci. Od 2004. bila je voditeljica istraživačke grupe na Institutu Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu, a od 2014. voditeljica je istraživačke grupe i znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković. Projekt Europskoga istraživačkog vijeća (ERC) dobila je 2015., a dobitnica je i mnogih nagrada i odlikovanja među kojima su Državna nagrada za znanost, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, medalja i nagrada Udruženja europskih biofizičkih društava te nagrada Ignaz Lieben Austrijske akademije znanosti.

vrh stranice