Tribinom „Patnje mladih zdravstvenih djelatnika“ radno počeli „Dani zdravstvenih karijera“

Tribinom pod nazivom „Patnje mladih zdravstvenih djelatnika“, otvoren je u petak, 11. svibnja radni dio konferencije „Dani zdravstvenih karijera“, na kojoj se već treću godinu za redom u organizaciji Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i uz potporu Hrvatske liječničke komore nastoje raspraviti ključna aktualna pitanja i ponuditi rješenja koja opterećuju hrvatski zdravstveni sustav. Skupu se u uvodnom dijelu obratio i ministar zdravstva Milan Kujundžić poručivši sudionicima da se samo međusobnim uvažavanjem mišljenja i sinergijom svih sudionika u zdravstvenom sustavu mogu postići kvalitetna rješenja koja će biti poticaj svima, a pogotovo mladim liječnicima koći će pridonijeti da hrvatsko zdravstvo i dalje krase etičnost i požrtvovnost, ali i da se svima u medicinskoj struci jamči da mogu pristojno živjeti od svog rada.

No, ta sinergija i zajedništvo u postizanju rješenja izostala je već na prvoj tribini pod nazivom „Patnje mladih zdravstvenih djelatnika u kojoj su predstavnik mladih liječnika Ino Kermc i studentica sestrinstva Glorija Valičević ukazali na niz nedorečenosti i nelogičnosti zakonskih rješenja i propisa koja degradiraju njihove struke, a njih same čine nesigurnima te potiču na odlazak iz Hrvatske na rad u inozemstvo. Kod mladih liječnika, naveo je Kermc to se najviše odnosi na ukidanje pripravničkog staža, koji se odnosi na sve studente koji su medicinu upisali nakon 1. srpnja 2013., kao i na (15-godišnji) ugovorni odnos s ustanovom u kojoj su dobili specijalizaciju, a kojoj, ako je napuste prije tog ugovorenoga roka, moraju vratiti ogromne sume novca.

U svojoj uvodnoj riječi demantirao ih je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva primarijus Željko Plazonić ustvrdivši da je hrvatsko zdravstvo odlično, edukacija isto tako, ali da može biti još bolje. Upozorio je kako je Hrvatska u predpristupnim pregovorima prihvatila stečevine Europske unije, pa time i ukidanje liječničkog staža te da se sve što je tada preuzeto mora i poštivati. Rekao je kako osobno inzistira da se po završetku studija odmah krene na specijalistički staž kako se ne bi gubilo vrijeme na pripravnički staž. Da se pripravnički staž treba ukinuti potkrijepio je i navodima iz pisma koje je nadležna europske institucija uputila Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Prvi je reagirao dekan medicinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Marijan Klarica podsjetivši kako konferencija dekana medicinskih fakulteta već duže od godinu dana upozorava na problem ukidanja pripravničkog staža, odnosno što nakon toga, a protiv čega su se izjasnili i studenti, no da nažalost odgovor iz Ministarstva zdravstva još nisu dobili. Državni tajnik Plazonić, odgovorio mu je kako su fakulteti trebali prilagoditi svoje programe, no Klarica se s tim nije suglasio odgovorivši da MEF u Zagrebu ima sve potrebne međunarodne dozvole i certifikate i da je na Ministarstvu zdravstva da konačno kaže kako će riješiti to pitanje.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) doc. dr. sc. Trpimir Goluža istaknuo je da je sada pred donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti sjajno vrijeme da se sustav uredi, prihvate prijedlozi i dekana, studenata i Komore. No, nažalost evo i sada smo svjedoci da volje za to nema i stoga ne možemo očekivati da će nam biti bolje i zato trebamo tražiti odgovornost onih koji odlučuju o sustavu zdravstva.

Ako 10 godina rješavamo pitanje ukidanja pripravničkog staža, odnosno što nakon toga, što možemo očekivati od tih istih ljudi koji su to rješavali deset godina, upitao je Goluža navodeći da je Komora prije godinu i pol dana Ministarstvu dostavila svoja rješenja, no da nije dobila ni kurtoazni odgovor, a kamoli nešto ozbiljnije. Ustvrdio je da je zdravstvenoj administraciji Europska unija alibi za mnoga nečinjenja. Dodao je da se Komora u svojim prijedlozima uz ostalo zauzima za mentorstvo, odnosno da diplomirane liječnike godinu dana vode mentori koji bi bili izabrani, plaćeni i ocjenjivani. Što se specijalizacija tiče Komora je protiv ugovorne obveze koju usput rečeno nema niti jedna europska zemlja.

Državnog tajnika Plazonića, podsjetio je da je ministar zdravstva Kujundžić na nedavnoj konferenciji Mladih liječnika jasno rekao da nema ništa protiv da pripravnički staž ostane, te ga upitao koji je sada stav Ministarstva zdravstva, njegov ili ministra Kujundžića. Goluža je pozvao sve Komore u zdravstvu na zajedništvo u rješavanju problema jer, kako je rekao 80 posto problema su zapravo naši zajednički problemi.

Konferencija “Dani zdravstvenih karijera u RH“ održava se 11. i 12. svibnja u organizaciji Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Na svečanom otvaranju uz ostale, bila je nazočna i ravnateljica Vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac i savjetnik hrvatske predsjednice Tomislav Madžar. U uvodnom dijelu konferencije prikazan je dokumentarni film o Vukovarskoj bolnici i njezinoj ulozi za vrijeme srpske agresije, a koji je snimljen i uz potporu HLK-a.

vrh stranice