Još jedan naslov Centar izvrsnosti za KBC Zagreb

08.05.2018.

Klinički zavod za kliničku i molekularnu mikrobiologiju KBC Zagreb koncem travnja ove godine dobio je naslov Centar izvrsnosti koji mu je dodijelila Europska konfederacija za medicinsku mikologiju (European Confederation of Medical Mycology – ECMM).

Invazivne gljivične infekcije sve su značajniji uzrok morbiditeta i mortaliteta. Razlog tomu je napredak medicine te sve veći broj imunokompromitiranih bolesnika kao posljedice različitih terapijskih postupaka, a kvalitetna mikološka dijagnostika jedan je od osnovnih koraka na putu do uspješnog liječenja ovih infekcija visokog mortaliteta.

ECMM, kao krovna europska organizacija, prepoznao je potrebu bolje suradnje kako mikologa, tako i kliničara koji se bave invazivnim gljivičnim infekcijama u smislu standardizacije metoda, istraživanja epidemiologije invazivnih gljivičnih infekcija, razmjene informacija, provođenja multicentričnih studija i ostalih aktivnosti. S tim ciljem započeo je s inicijativom procjene i dodjele naziva Centra izvrsnosti ustanovama koje prema kriterijima ECMM-a zadovoljavaju potrebne uvjete, navodi se u tekstu na internetskoj stranici KBC-a Zagreb.

Stjecanjem naziva Centra izvrsnosti Klinički zavod je pokazao da na području invazivnih gljivičnih infekcija zadovoljava potrebne kriterije i standarde u smislu mikrobioloških pretraga koje se u njemu obavljaju te da može pružiti znanje, usluge, edukaciju i sudjelovati u istraživanjima ukorak s vodećim europskim centrima. Više informacija o samim aktivnostima Centra izvrsnosti može se dobiti u kontaktu s prof. dr. sc. Ivanom Mareković (e-mail: imarekov@kbc-zagreb.hr) i dr. sc. Sanjom Pleško (e-mail: sanja.plesko@kbc-zagreb.hr).
vrh stranice