Riječka bolnica u posjedu digitalnog mamografa

16.02.2018.

Na Kliničkom zavodu za radiologiju KBC-a Rijeka danas je upriličena svečana primopredaja novog mamografskog uređaja. Riječ je o suvremenom digitalnom uređaju najviše klase s funkcijom tomosinteze i stereotaksije koji će značajno pridonijeti kvaliteti dijagnostičkih mamografskih pregleda. Sredstva za nabavku uređaja u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske iz sredstava EU fondova.
Novi uređaj američke marke Hologic koja proizvodi isključivo mamografe, omogućava dobivanje digitalne mamografske slike izravnom pretvorbom rendgenskog zračenja u digitalnu informaciju. Sada je moguće proučavanje detalja slika njihovo uvećanje, isječci ili usporedba s ranijim nalazima. Digitalna mamografija znači i smanjenu dozu zračenja, a postala je nezamjenjiva kod dijagnostike nejasnih kliničkih nalaza, kod simptomatskih bolesnika, u dijagnostici okultnih karcinoma te kod skrining mamografije.
 
Na Kliničkom zavodu za radiologiju provode se aktivnosti kojima se osiguravaju uvjeti za kvalitetan rad i edukaciju radiologa, a novi uređaj visokog operativnog kapaciteta osigurat će daljnje stabilno funkcioniranje radiološke dijagnostike u KBC-u Rijeka. Riječki bolnički radiolozi u ovoj godini planiraju obaviti oko 7.500 dijagnostičkih mamografskih pregleda te oko 7.000 pregleda u sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Značajnu nabavku novog mamografa operativno je realiziralo Ministarstvo zdravstva iz sredstava EU fondova (85% vrijednosti uređaja) i državnog proračuna RH, a primopredaji je nazočio prim. dr. Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva.  U prošloj godini Ministarstvo je riječkoj bolnici osiguralo nove uređaje i medicinsku opremu u vrijednosti većoj od 8 milijuna kuna.
vrh stranice