Hrvatska liječnička komora izražava zaprepaštenje i u potpunosti se distancira od izjava dr. Petrica

19.02.2018.

Hrvatska liječnička komora izražava zaprepaštenje i  javno se distancira od izjava ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dragomira Petrica koje je prenijela Slobodna Dalmacija 17. veljače 2018. u tekstu pod naslovom „Nedostaje nam radiologa jer se naše specijalizantice udaju i rađaju“.

Hrvatska liječnička komora zaprimila je danas brojne reakcije svoga članstva na tekst u kojem, kolega liječnik na neprimjeren način objašnjava svoju nesposobnost u rješavanju problema specijalizacija u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst smatramo skandaloznim, neprihvatljivim i diskriminirajućim prema kolegicama koje se u tekstu, uz ostalo proziva i „da se predugo školuju te da su im udaja i majčinstvo važniji od završavanja specijalizacija“. Umjesto da se, u krajnje nepovoljnim demografskim okolnostima mlade potiče na rađanje i roditeljstvo - obiteljske vrijednosti, neodgovorni pojedinci trudnoću shvaćaju kao oblik „nemoralne“ radnje za produljenje specijalizacije, što u cijelosti odbacujemo.

Zbog izjava dr. Petrica u spomenutom novinskom članku Hrvatska liječnička komora zatražit će mišljenje Povjerenstva za etiku i medicinsku deontologiju.

vrh stranice