Službeni početak rada na projektu multimedijalne e-platforme za besplatnu medicinsku edukaciju liječnika i pacijenata

20.11.2017.

U sjedištu HLK-a danas su predstavnici HLK-a, Inovativne farmaceutske industrije (if!) i izdavačke kuće Placebo, potpisali ugovor o evaluaciji zajedničkog projekta multimedijalne elektroničke platforme HeMED

Radi se o digitalnom alatu putem koje će se liječnici i pacijenti u Hrvatskoj moći trajno i besplatno educirati te dobivati ažurirane informacije iz svjetski priznatih renomiranih medicinskih udžbenika i ostalih stručnih izdanja. Projekt su zajedničkim snagama osmislili Hrvatska liječnička komora, Inovativna farmaceutska inicijativa i izdavačka kuća Placebo te su nakon višemjesečnih pripremnih radnji stvorene pretpostavke za početkom operativnog rada na njegovom stvaranju. 

Hrvatska multimodalna e-platforma za trajnu medicinsku edukaciju liječnika i pacijenata – HeMED, nastala je iz želje da se najnovije medicinske spoznaje, metode dijagnostike i suvremenog liječenja približe liječnicima, drugim zdravstvenim radnicima, ali i pacijentima. Na taj se način želi doprinijeti podizanju kvalitete liječenja, poboljšanju zdravstvenih ishoda te sigurnosti bolesnika, kao i zdravstvenom prosvjećivanju pučanstva. 

„Ovakva platforma postoji samo u SAD-u, ali se mora plaćati njeno korištenje. Mi ćemo u EU i svijetu biti prva zemlja u kojoj će liječnicima, studentima medicine, ali i pacijentima, biti dostupni najvažniji stručni specijalistički naslovi i priručnici, prevedeni na hrvatski jezik, potpuno besplatno, koji će se neprekidno ažurirati najnovijim podacima„ naglasio je dr. Željko Ivančević iz izdavačke kuće Placebo, koja će osigurati potrebna autorska prava i licence za stručne naslove. 

Osim preko web stranica HLK-a, platformu će se moći koristiti i preko mobilne aplikacije koju već razvija tvrtka UTILIS. Projekt  bi trebao  zaživjeti do lipnja iduće godine.  Prije toga, dogovoreno je na današnjem sastanku, zatražit će se podrška projektu od strane ključnih institucija kao što su Predsjednica RH, Vlada RH, Hrvatski sabor, medicinski fakulteti u Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu, HZZO, HALMED, udruge bolesnika i dr. 

vrh stranice