U Osijeku predstavljena knjiga o ratnoj vukovarskoj bolnici

24.11.2017.

Nakon iznimno posjećenih promocija knjige „Vukovarska bolnica – svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka“ u Zagrebu i Vukovaru, knjiga je uz veliki interes javnosti jučer predstavljena i u Osijeku u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici.

 

O knjizi, koja je nastala suradnjom Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest, pred okupljenima su, osim autora povjesničara dr. sc. Ive Lučića, govorili i predsjednik HLK-a i idejni začetnik knjige dr. sc. Trpimir Goluža, urednik knjige prim. Ante – Zvonimir Golem, dr. sc. Domagoj Tomas s Filozofskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku i mr. sc. Boris Kratofil, nositelj Medalje časti HLK-a i liječnik u ratnoj vukovarskoj bolnici 1991.

„Knjigu o vukovarskoj bolnici izdali smo kako bismo demantirali i raskrinkali laži, da bismo golemo svjedočanstvo ljubavi spasili od zaborava te istinu o Vukovaru ostavili u nasljeđe budućim naraštajima“ kazao je dr. sc. Goluža na predstavljanju.

„Zločini koje su počinile snage JNA i njima pridružene srpske paravojne postrojbe bile su tolika opsega i toliko brutalni da se nisu mogle sakriti pod okrilje starih pripovijesti niti pripisati hrvatskoj strani koliko god su to pokušavali. Posebno težak zločin počinili su nad ranjenicima iz vukovarske bolnice. Po davno uhodanom propagandnom obrascu, liječnike iz bolnice koji su nadljudskim naporima liječili ranjenike svih nacionalnosti proglasili su „zločincima“, „fašistima“ i protiv njih podigli čitav niz optužbi i pokrenuli sudske procese“ rekao je, među ostalim, dr. sc. Ivo Lučić na predstavljanju.

O knjizi je već prije svoju pohvalu dala i bivša ravnateljica ratne vukovarske bolnice `91.  mr. sc. Vesna Bosanac, koja je izjavila: „Vukovarska bolnica je opisana točno onako kakva je bila. Kao utočište za sve potrebite, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, upravo kao svjetionik u teškim ratnim stradanjima i tami, koja se nadvila nad Vukovarom u ljeto i jesen 1991.godine. Ova knjiga je zapravo udžbenik koji objašnjava povijesne uzroke agresije JNA na Vukovar i vjerno prikazuje što se tijekom i neposredno nakon nje događalo u Vukovaru“, a povjesničar s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i jedan od recenzenata knjige prof. dr. sc. Darko Vitek misli da „rukopis Ive Lučića ne predstavlja samo doprinos poznavanju povijesti Domovinskog rata, on je doprinos sazrijevanju hrvatske historiografije i izgradnji metodologije proučavanja suvremene povijesti“. 

Knjiga se po cijeni od 300 kn + trošak poštarine od 39 kuna može naručiti preko tvrtke Aorta d.o.o., Tuškanova 37, Zagreb. Narudžbe se primaju na info@aorta.hr

U slobodnoj prodaji, po cijeni od 300 kn, bit će početkom prosinca u većim knjižarama širom Hrvatske.

 

vrh stranice