Jutarnji objavio intervju s dr. sc. Trpimirom Golužom o Demografskom atlasu hrvatskog liječništva

26.11.2017.

U tiskanom i online izdanju Jutarnjeg lista danas je izašao intervju s predsjednikom Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimirom Golužom, uoči prvog Sabora hrvatskog liječništva koji će se održati krajem tjedna u Rovinju, i na kojem će biti predstavljen Demografski atlas hrvatskog liječništva.

Riječ je prvom takvom projektu u Hrvatskoj koji okuplja sve podatke o liječnicima od onog dana kada su upisali Medicinski fakultet. Nastao je na inicijativu HLK-a, jer je, kako je kazao dr. Goluža u intervjuu, važno poznavati točno stanje sustava da bismo ga unaprijedili i zadržali liječnike u Hrvatskoj. Naime, više od 4000 iskusnih liječnika u sljedećih će se 10 godina umiroviti, i bitno je imati plan za njihovu zamjenu, posebice zato što obrazovanje i usavršavanje liječnika specijalista traje relativno dugo.

Prema podacima Demografskog atlasa, u Hrvatskoj radi 14.394 liječnika, među kojima je 9649 specijalista. Prosječna dob im je 47 godina, a najviše ih radi u Zagrebu. Gledano po spolu, zdravstvenim sektorom dominiraju žene - od ukupnog broja, čak 63 posto čine liječnice. Od 2013. pa do kraja 2016. godine iz Hrvatske je otišlo 525 liječnika, a u razdoblju od ulaska Hrvatske u EU kraja 2016. u zdravstvenom sustavu naše zemlje zaposlilo se 30 liječnika iz inozemstva. Isto tako, dio županija nema dovoljan broj liječnika, posebno primarne zaštite, a najviše ih fali u Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

 

Dr. Goluža govorio je i o nevjerojatnom broju prekovremenih sati koji odrađuju liječnici u Hrvatskoj i zašto u istočnoj regiji liječnici rade više nego u zapadnoj, o problemima liječnika ginekologa i pedijatara koji imaju puno više pacijenata nego što je to postojećom zakonskom regulativom dopušteno, i o drugim zanimljivim i zabrinjavajućim podacima koji će biti objavljeni u Demografskom atlasu hrvatskog liječništva.

 

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

vrh stranice