U Rovinju 1. prosinca počinje Prvi Sabor hrvatskog liječništva

29.11.2017.

Još samo dva dana dijele nas od početka 1. Sabora hrvatskog liječništva, koji će se u organizaciji Hrvatske liječničke komore održati od 1. -3. prosinca u hotelu Lone u Rovinju.

Sabor hrvatskog liječništva - središnji je godišnji strukovni skup hrvatskih liječnika. Na ovogodišnjem Saboru predstavit će se upravo izrađeni Demografski atlas hrvatskog liječništva, donijeti prijedlog smjernica Nacionalnog programa očuvanja ljudskog potencijala hrvatskog zdravstva, te objaviti Deklaracija Sabora hrvatskog liječništva. Zaslužnim liječnicima Hrvatska liječnička komora će dodijeliti i svoje godišnje nagrade za 2016. godinu te Medalju struke - priznanje za izuzetna stručna ostvarenja koja su značajno unaprijedila zdravstvenu djelatnost u Hrvatskoj.

Na Saboru će se sveobuhvatno raspraviti postojeća situacija vezana uz kadrovsku kapacitiranost hrvatskog zdravstvenog sustava liječnicima. Predsjednik HLK-a dr.sc. Trpimir Goluža, prikazat će aktualnu poziciju liječnika u hrvatskom društvu, a dr.sc. Krešimir Luetić i dr.sc. Davor Kust predstavit će rezultate anketa o stavovima liječnika o odlasku na rad u inozemstvo i sindromu sagorijevanja na radnom mjestu. Glavni tajnik Liječničke asocijacije Malte i predsjednik pulmološke sekcije UEMS-a dr. Martin Balsan, podijeliti će iskustva Malte u preokretanju trenda odljeva svojih liječnika iz zemlje u povratak i dolazak liječnika na Maltu. Komparativni prikaz profesionalnog i društvenog statusa liječnika u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji dat će dr. med. Aron Grubešić i dr. sc. Vanja Giljača, a prim.dr. Ante-Zvonimir Golem govorit će o Nacionalnoj politici odnosa prema liječnicima i nužnosti promjene paradigme politike sprječavanja odlaska u politiku zadržavanja liječnika u Republici Hrvatskoj.

Panel rasprava bivših ministara zdravstva RH: prof.dr. sc. Andrije Hebranga, dr. Andre Vlahušića i doc.dr.sc. Darija Nakića te predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. sc. Ines Strenja Linić nastojat će ocijeniti aktualnu zdravstvenu politiku i donijeti prijedloge kako bi se ista unaprijedila.

Kompletan program i raspored predavanja na 1. Saboru hrvatskog liječništva može preuzeti ovdje

vrh stranice