Svečano otvoren 1. Sabor hrvatskog liječništva u Rovinju

01.12.2017.

Pozdravnim govorom predsjednika Hrvatske liječničke komore dr.sc. Trpimira Goluže svečano danas je otvoren 1. Sabor hrvatskog liječništva, koji se u organizaciji Komore i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Ministarstva zdravstva do 3. prosinca održava u hotelu Lone u Rovinju. 
Više od tri stotine liječnika iz cijele Hrvatske i uglednih gostiju okupilo se na prvom središnjem liječničkom strukovnom skupu kako bi zapljeskalo i odalo poštovanje zaslužnim liječnicima kojima će HLK u subotu dodijeliti svoje godišnje nagrade za 2016. godinu, te Medalju struke - priznanje za izuzetna stručna ostvarenja koja su značajno unaprijedila zdravstvenu djelatnost u Hrvatskoj. 

„Ideja je da Sabor hrvatskog liječništva postane tradicionalno okupljanje na kraju kalendarske godine na kojem će se raspraviti o problemima koje muče liječnike i predložiti rješenja za njih onima koji donose zakone o zdravstvu, ali i da bude mjesto okupljanja na kojem ćemo najboljim liječnicima priznati da su najbolji i uručiti nagrade, kako bi svima nama bili poticaj da budemo još bolji. No naša namjera je i da pokažemo hrvatskom društvu da smo odgovorni ljudi koji doživljavaju hrvatsko društvo u cjelini“, rekao je dr. Goluža okupljenima. 

Glavna tema o kojoj će se sveobuhvatno raspraviti na Saboru jest postojeća situacija vezana uz kadrovsku kapacitiranost hrvatskog zdravstvenog sustava liječnicima, a temelji se na podacima prikupljenim u tek izdanom Demografskom atlasu hrvatskog liječništva koji će se predstaviti u subotu.

Sabor će na kraju skupa donijeti prijedlog smjernica Nacionalnog programa očuvanja ljudskog potencijala hrvatskog zdravstva i objaviti Deklaraciju Sabora hrvatskog liječništva.
Gost i predavač na skupu bit će i Martin Balzan,glavni tajnik Liječničke asocijacije Malte, koji će podijeliti iskustva Malte u preokretanju trenda odljeva svojih liječnika iz zemlje u povratak i dolazak liječnika na Maltu.

Panel rasprava bivših ministara zdravstva RH: prof.dr. sc. Andrije Hebranga, dr. Andre Vlahušića i doc.dr.sc. Darija Nakića te predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. sc. Ines Strenja Linić nastojat će ocijeniti aktualnu zdravstvenu politiku i donijeti prijedloge kako bi se ista unaprijedila.
Gosti gala večere koja će održati u subotu bit će i izaslanik Hrvatskog sabora dr. Ivan Čelić te državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić.  

Prije otvorenja Sabora održana je i 7. sjednica Skupštine HLK-a na kojoj je dr. Goluža predstavio što je sve Komora učinila u ovoj godini te što planira za narednu, a usvojena je i  odluka o financijskom planu HLK-a za 2018. godinu.
Liječnici su nakon otvorenja uživali u čarobnim izvedbama naše najpoznatije violončelistice Ane Rucner i spektakularnom vatrometu.

vrh stranice