SOS za zdravstvo - ZAHVALA

20.03.2023.

Gotovo 3.000 liječnika prosvjedovalo je u subotu 18. ožujka u Zagrebu, a prosvjed „SOS za zdravstvo“ najveći je prosvjed liječnika ikada održan u Hrvatskoj. Želimo zahvaliti svima vama koji ste osobno sudjelovali u prosvjedu te svima vama koji ste podržali zahtjeve krovnih liječničkih organizacija, kao i sam prosvjed, ali ste bili spriječeni doći. Posebnu zahvalu izražavamo našim kolegicama i kolegama koji su te povijesne subote za hrvatsko liječništvo, bili na svojim radnim mjestima i stoga nisu mogli biti s nama na Markovu trgu.

Tisuće liječnica i liječnika, tisuće bijelih kuta, poslale su snažnu poruku zdravstvenoj administraciji, premijeru Andreju Plenkoviću, Vladi Republike Hrvatske i cijeloj hrvatskoj javnosti. Poruku zajedništva i poruku odlučnosti. Odlučnosti da ustrajemo u našim zahtjevima koji su u izravnoj vezi s održivošću javnog zdravstvenog sustava.

Zakon o radnopravnom statusu liječnika s ugrađenim značajnim povećanjem osnovne plaće za sve liječnike, korekcija Uredbe o koeficijentima složenosti poslova za tri skupine liječnika, implementiranje vremensko-kadrovskih normativa u naš svakodnevni rad te ukidanje robovlasničkih ugovora ostaju naš cilj.

U protivnom, svjedočit ćemo daljnjem urušavanju hrvatskog zdravstva, kao i nastavku odlaska naših kolega u inozemstvo. Nažalost, kao rezultat toga naši sugrađani više neće moći imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.
Liječnici su kralješnica zdravstvenog sustava, bez nas taj sustav ne postoji. Ako se nastavi ignoriranje liječnika, izostankom donošenja konkretnih preuzetih obveza, znat ćemo odgovoriti daljnjim zajedničkim akcijama.

Hvala vam još jednom!

Ostanimo zajedno, jer naša snaga je u zajedništvu!

Hrvatski liječnički sindikat
Hrvatska liječnička komora
HUBOL - Hrvatska udruga bolničkih liječnika
Kohom Koordinacija Obiteljske Medicine
Inicijativa mladih liječnika Hrvatske

vrh stranice