CPME u Dubrovniku okupio europske liječničke komore i udruge

28.03.2023.

U Dubrovniku su se 24. i 25. ožujka 2023. održala proljetna zasjedanja Generalne skupštine i Izvršnog odbora CPME-a (The Standing Committee of European Doctors). CPME je krovna europska liječnička organizacija koja predstavlja više od 1,7 milijuna europskih liječnika u 37 država i okuplja više od 40 liječničkih komora i asocijacija. Punopravni član CPME-a je i Hrvatska liječnička komora koja je sudionike skupa izvijestila o nedavno održanom prosvjedu hrvatskih liječnika i njihovim zahtjevima, za što je već prethodno dobila punu podršku CPME-a i ostalih europskih krovnih liječničkih organizacija. Predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić u svom uvodnom obraćanju zahvalio je CPME-u na pismu potpore vezano za napore hrvatskih liječnika za boljim uvjetima rada i primjerenim plaćama.

Uz delegate Skupštine, sastancima CPME-a nazočili su i dr. Otmar Kloiber, glavni tajnik WMA (World Medical Association), dr. Joao de Deus, predsjednik FEMS-a (European Federation of Salaried Doctors), predstavnici EJD-a (European Junior Doctors), EMSA (European Medical Students Association) i EUMASS (European Union of Medicine in Assurance and Social Security).

Nakon pozdravnih govora predsjednika CPME-a dr. Christiaana Keijzera, predsjednika HLK-a doc. Krešimira Luetića i potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice, gost predavač bio je hrvatski znanstvenik globalne reputacije prof. Dragan Primorac koji je održao predavanje o personaliziranoj medicini.

U sklopu dvodnevnog programa održala se i konferencija o Europskom prostoru za zdravstvene podatke (European Health Data Space) koji će pomoći Uniji ostvariti napredak u pružanju zdravstvene zaštite svim Europljanima. Vezano za ovu temu predavanje je održao doc. Tomislav Sokol, izvjestitelj Europskog parlamenta za europski prostor za zdravstvene podatke.

Tijekom nacionalnih izvještaja članica CPME-a, Israeli Medical Association je izvijestio o dramatičnim prosvjedima u državi, British Medical Association o štrajku mladih liječnika, a Ukrainian Medical Association je svima zahvalila na donacijama koje su došle iz mnogobrojnih europskih liječničkih organizacija.

Prvoga dana održane su i tematske radne skupine: farmaceutski i medicinski proizvodi; javno zdravstvo i prevencija bolesti; digitalno zdravstvo; principi, pacijenti i etika; profesionalna djelatnost i zdravstveni sustavi.

Drugoga dana održale su se sjednice Odbora i Generalne skupštine CPME-a na kojoj su sudjelovali delegati iz Hrvatske liječničke komore dr. Ivan Raguž i doc. Marija Perić. Na sjednici Generalne skupštine donijela se zajednička izjava o klimatskim promjenama i zdravlju te antimikrobnoj rezistenciji, a za novog dopredsjednika CPME-a izabran je dr. Martin Balzan iz Malte.

Zaključci i zajedničke izjave usvojeni na CPME-u dostavljaju se tijelima Europske unije kao i nacionalnim zdravstvenim administracijama kako bi se donosile odluke usmjerene na unaprjeđenje zdravstvenih politika i zdravstvenih sustava, poboljšanje položaja europskih liječnika te očuvanje neovisnosti i jačanje uloge europskih liječničkih komora i asocijacija.

Unatoč zahtjevnom dvodnevnom rasporedu, svi sudionici CPME događanja iz Dubrovnika su otputovali puni dojmova o hrvatskoj gostoljubivosti i prirodnim ljepotama naše obale, zbog čega brojni od njih planiraju ponovno posjetiti Hrvatsku.

vrh stranice