Tribina "Etika u hitnoj medicini" u organizaciji Povjerenstva Grada Zagreba HLK-a

20.03.2023.

U srijedu, 15. ožujka 2023., na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu okupili su se eminentni stručnjaci iz područja etike i medicinskog prava. Domaćin i glavni organizator tribine "Etika u hitnoj medicini" bio je Ivan Bekavac, dr. med., predsjednik Županijskog povjerenstva Grada Zagreba HLK-a.

U tribini su izlaganjima sudjelovali prof.prim.dr.sc. Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a - "Liječnička etičnost u hitnim stanjima", prof.dr.sc. Igor Filipčić, član Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a - "Hitna stanja u psihijatriji", prof.dr.sc. Aleksandra Maganić s Pravnog fakulteta u Zagrebu - "Anticipirane naredbe u hrvatskom pravnom uređenju" te prof.dr.sc. Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Zagreb - "Možemo li biti neetični u bolničkom hitnom prijemu?".

Slušatelji, kolegice i kolege, pitanjima su potaknuli živu raspravu i otvorili brojne teme i područja svakodnevne liječničke prakse. Važna je poruka da je liječnička etičnost normirana kodeksom, ali i da su realne situacije u kojima se liječnik profesionalno nađe često dvojbene po pitanju odluke koju treba donijeti i bez pravog ponuđenog rješenja, ne samo u odredbama etičkog kodeksa, već i u pozitivnim pravnim propisima.

Pokazalo se korisnim nastaviti s dosadašnjom praksom održavanja tribina na temu etike u hitnoj medicini, pa je ovom prilikom ista i snimljena te je dostupna na eAkademiji Hrvatske liječničke komore u svrhu edukacije liječnika zainteresiranih za stručno usavršavanje u području liječničke etike.

Tribinu "Etika u hitnoj medicini" pogledajte ovdje.

vrh stranice