Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva promiče uporabu digitalnih tehnologija u izborima

04.05.2019.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva promiče uporabu digitalnih tehnologija u izborima i ocjenjuje da su potpuno ravnopravni, dapače sigurniji od onih koji se provode klasičnim putem, stoji u dopisu koji je Središnji državni ured dostavio Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK).

U dopisu uz ostalo stoji da je cilj svakog postupka glasovanja stvoriti povjerenje između glasača i sustava kroz koji se provodi glasovanje pri čemu je osobito važno ostvariti vjerodostojnost i anonimnost svakoga glasača. Digitalne tehnologije danas pružaju visok stupanj zaštite i kriptiranja koji može u potpunosti zadovoljiti te kriterije, navodi se u dopisu iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.
Ured je upoznat s činjenicom da je liječničku iskaznicu kao certificirani pouzdani uređaj na EU razini kojim se jamči potpuno tajni postupak glasovanja izradila Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) koja inače izrađuje i osobne iskaznice i putovnice hrvatskih građana. Valja napomenuti da je AKD kao pravna osoba jedina ovlaštena za obavljanje poslova izdavanja kvalificiranih certifikata građanima RH na elektroničkoj osobnoj iskaznici.

Liječnička iskaznica je također kartica s čipom koji je certificirani pouzdani uređaj na EU razini i sadrži kvalificirani potpisni certifikat izdan od strane EU kvalificiranog izdavatelja. Upravo je taj identifikacijski certifikat na liječničkoj iskaznici sredstvo kojim se postiže najviša razina pouzdanosti – NIAS vjerodajnica najviše (4.) razine. „e-Vote“ sustav za elektroničko glasovanje osigurava najveći stupanj privatnosti glasača i glasačkog odabira. Korištenjem vjerodajnice najvišeg stupnja pouzdanosti i osobnog kvalificiranog certifikata ostvaruje se najveći stupanj sigurnosti i transparentnosti procesa glasovanja, ističu u AKD-u.

Izborni e-Vote sustav prati logiku klasičnog izbornog procesa. Glasač dolazi na biralište gdje se identificira, čime se bilježi tko je došao glasovati. Nakon toga mu se uručuje glasački listić. Po završetku glasač ubacuje glasački listić u kutiju. Time se postiže anonimnost – zna se tko je došao glasovati, ali ne i za koga je glasovao.
Po istom principu funkcionira sustav e-Vote. Član komore se predstavlja sustavu putem liječničke iskaznice (autentifikacijski certifikat) te mu sustavu „daje“ glasački listić. Član odabire kandidate na glasačkom listiću i svoj odabir kriptira potpisnim certifikatom. U tom trenutku za člana završava proces, a sustav bilježi tko je glasovao, ali ne i za koga. Po završetku izbornog procesa članovi Središnjeg izbornog povjerenstva, kako bi došli do rezultata izbora, svojim kvalificiranim potpisima u sustavu pokreću anonimizaciju glasovanja. U tom trenutku e-Vote sustav nepovratno uništava vezu između glasača i njegova odabira na glasačkom listiću. Time se dobiva informacija za kojega se kandidata glasovalo, ali ne i tko je za njega glasovao.


Po opisanim mehanizmima razvidno je da je sigurnost cjelokupnog procesa glasovanja apsolutno zajamčena jer se osigurava kriptografskim algoritmima. Izborne glasove je moguće dešifrirati samo tajnim ključem izbora koji mogu zajednički aktivirati članovi Središnjeg izbornog povjerenstva HLK-a. 

 

vrh stranice