Stav Hrvatske liječničke komore o prijedlogu vraćanja HZZO-a u riznicu

11.07.2017.

Hrvatska liječnička komora izražava zabrinutost najavom ponovnog uvođenja HZZO-a u državnu riznicu. Apeliramo na državnu vlast da odustane od te namjere te da se počne odgovorno i u skladu sa zakonskim rješenjima odnositi prema zdravstvenom sustavu i zdravstvenim potrebama građana Republike Hrvatske.
Djelovanje HZZO-a izvan državne riznice pruža mogućnost sveobuhvatnog konsolidiranja financijskog poslovanja u zdravstvenom sustavu. Ono omogućava bolju i potpuniju kontrolu svih novčanih tijekova, objektivnije sagledavanje cjelokupnog financijskog poslovanja te pravovremenije i efikasnije reagiranje u cilju postizanja financijske održivosti sustava.
Naglašavamo da najveći dio duga u zdravstvu predstavlja zapravo dug države prema zdravstvenom osiguravatelju nastao zbog neplaćanja onih usluga koje je država obavezna plaćati iz općih poreza. Namjenski prikupljen „zdravstveni novac“ treba se isključivo plasirati u zdravstveni sustav, jer će se sustav u protivnom urušiti što će građanima onemogućiti dobivanje kvalitetne i pravovremene zdravstvene usluge.
Postoji opravdana sumnja da je ponovni ulazak HZZO-a u riznicu inicijativa „dokazanih“ financijskih stručnjaka i ekonomskih eksperata koji žele u zdravstvu ponovo uspostaviti financijski obrazac netransparentnog djelovanja u kojem bi svojevrsnim financijskim inženjeringom prikrivali i lažno prikazivali stvarni državni deficit. 
Hrvatska liječnička komora drži da je transparentnost financijskog poslovanja preduvjet uvođenja reda u cjelokupni zdravstveni sustav. Inzistiranjem na neovisnosti nacionalnog zdravstvenog osiguravatelja, zalažemo se za otvorene i čiste račune, suočavanje s realnošću i donošenje mjera koje će organizacijski i financijski stabilizirati sustav. 
Sve dok država u potpunosti ne onemogući prelijevanje namjenskog zdravstvenog novca za druge proračunske stavke za Hrvatsku liječničku komoru krajnje je neprihvatljivo bilo kakvo dodatno financijsko opterećivanje građana u pogledu zdravstvenog osiguranja. 
HZZO ne smije biti kasica prasica za krpanje rupa u državnom proračunu, već treba biti odgovoran zdravstveni osiguravatelj koji će svojim transparentnim i racionalnim načinom poslovanja biti jedan od jamaca ukupne održivosti zdravstvenog sustava.
vrh stranice