Studenti, struka i dekani medicinskih fakulteta protiv ukidanja pripravničkog staža

24.04.2018.

Hrvatska liječnička komora (HLK) može organizirati pripravnički staž mladim liječnicima na način da svi budu zadovoljni, a posebno pacijenti i takav smo prijedlog već prije više od godinu dana uputili Ministarstvu zdravstva, rekao je gostujući na HRT-u, u Studiju 4, predsjednik Hrvatske liječničke komore doc. dr. sc. Trpimir Goluža. Tema razgovora u kojem je sudjelovao i potpredsjednik Studenskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu Deni Rkman bila je Direktiva Europske unije po kojoj pripravnički staž nije obvezan za studente koji su studij medicine upisali nakon 1. srpnja 2013.

Umjesto toga odmah će dobiti licenciju za rad ili krenuti na specijalizaciju. Studenti, struka i dekani medicinskih fakulteta smatraju da je takvo što nemoguće jer mladim liječnicima, prije samostalnog rada treba praksa. Do sada je u Hrvatskoj pripravnički staž trajao pet mjeseci. Rkman je naveo da je Studenski zbor među zagrebačkim studentima medicine proveo anketu po kojoj se njih 91 posto izjasnilo da im je potreban staž, a većina od toga i da taj staž treba trajati najmanje godinu dana.

Doc. dr. sc Goluža rekao je da HLK podržava studente, a da su i čelnici Ministarstva zdravstva na nedavno održanoj tribini u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ pokazali da su svjesni problema vezanog za prestanak pripravničkog staža kojeg bi trebalo riješiti. HLK je Ministarstvu dostavila prijedlog kako to riješiti, a da se ne ignorira Direktiva EU koja jest obveza, ali se može modificirati. Jedan od načina je i mentorstvo. To podrazumijeva da bi jedan liječnik-mentor imao najviše tri studenta i da bi za mentorstvo bio plaćen. Na razini Ministarstva zdravstva takva organizacija nije moguća, no Komora to može provesti, rekao je Goluža zaključivši da je kvalitetno mentorstvo uvjet za budući kvalitetni liječnički kadar.

Također je dodao da je Ministarstvo zdravstva u travnju 2017. osnovalo Povjerenstvo koje je trebalo ponuditi prijedloge za taj problem, no nažalost od prvog do drugog sastanka proteklo je 10 mjeseci i rezultata još nema. Rkman je naveo da bi u tom Povjerenstvu trebali biti i predstavnici studenata medicine.

Telefonom se u emisiju javio i ministar Kujundžić ocijenivši da je pripravnički staž potreban te da osobno misli kako bi trebao trajati između šest i osam mjeseci.

vrh stranice