Švedski i francuski liječnici digli su ruke, naši liječnici su uspjeli: Mladiću s posebnim potrebama transplantirali su bubreg na zagrebačkom Rebru

Stručnost hrvatskih liječnika još jednom je dokazana. Transplantacijski tim na zagrebačkom Rebru transplantirao je bubreg životno ugroženom mladiću s teškoćama u razvoju kojeg su, zbog vrlo zahtjevnog i riskantnog zahvata, prije toga odbili vrhunski transplantacijski timovi liječnika u Švedskoj i Francuskoj. Nalazi pacijenta sada su dobro i operacija je uspjela, potvrdili su liječnici sa zagrebačkog Rebra.

Mirza (23) je do sada bio operiran 10 puta, prvi puta sa 8 mjeseci. Prije tri godine počeli su mu otkazivati bubrezi, a liječnici u Švedskoj i Francuskoj dignuli su ruke. Tri je godine bio na dijalizi, a sada ima puno kvalitetniji život. Liječnici su, kazala je Mirzina majka Badema, vratili život njoj i njezinu sinu jedincu.
"Dok živim neću vas zaboraviti", rekla je presretna majka Badema liječnicima na Rebru. Njezinom jedincu bubrezi su počeli otkazivati prije tri godine. Liječnici u Švedskoj i Francuskoj nisu se usudili na ovaj zahvat jer su procijenili da je preriskantan.
"Imam pet odbijenica iz gradova u Švedskoj. Rekli su da je nemoguće to uraditi", rekla je HRT-u majka Badema koja nije odustajala da svojem sinu omogući što kvalitetniji život.
Bratić Dževad donirao mu je bubreg, a transplantacijski tim na Rebru presadio ga je.
"Zahvat je prošao u potpunom redu i Mirza danas ne zahtjeva dijalizu i ima novu kvalitetu života. Svakako ovo je bio jedan i stručno medicinski ali i etički izazov koji smo izgleda uspješno riješili, izjavio je pročelnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb dr. Željko Kaštelan. Nije im, kaže, bilo lako donijeti odluku o transplantaciji. Zahvat je trajao pet sati i, na sreću, završio je uspješno.
"Mirza dobro mokri, uredni su njegovi krvni nalazi, tako da imamo dokaz da je sve dobro prošlo. Mirzi danas ne treba dijaliza i ima novu kvalitetu života", rekao je dr. Kaštelan.
Drago mi je da je transplantacijski tim na čelu s doktorom Kašetalnom uspio riješiti problem kod Mirze koji nisu uspjeli riješiti ni vrhunski transplantacijski centri u Švedskoj i Francuskoj. Zbog toga sam neobično ponosan", izjavio je HRT-u prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.
Presretna majka Badema dr. Ćorušiću je poželjela još puno ovakvih uspjeha.
Od početka programa transplantacije bubrega u KBC-u Zagreb operirano je 15 djece s posebnim potrebama - Mirza je 16 dijete. 

Prilog o uspjehu hrvatskih liječnika možete pogledati ovdje.

vrh stranice