Tribina HLK-a: Dostupnost zdravstvene zaštite

14.11.2023.

Tribina „Dostupnost zdravstvene zaštite“ u organizaciji Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore održana je 27. listopada ove godine u Imotskome. Na ovaj način se Komora približava svojim članovima u svim dijelovima Hrvatske. U posljednja dva mandata ovo je povjerenstvo održalo ukupno 11 etičkih tribina, od prve u Osijeku 2015., do danas – dvije u Zagrebu, dvije u Rijeci, dvije u Splitu, po jedna u Čakovcu, Šibeniku, Dubrovniku i Imotskome, kojima je nastojala artikulirati etičke probleme hrvatskog liječništva i zdravstva općenito.

Dostupnost zdravstvene zaštite nije jednaka u svim krajevima naše relativno malene zemlje. Tomu doprinosi nedostatak liječnika, koji se nezaustavljivo nastavlja. I zemljopisni oblik Hrvatske pogoduje toj nedostupnosti.

Imotski je kao (izvrstan!) domaćin predstavljao Vice Čikeš, dr. med., pedijatar i nedavno dogradonačelnik. Predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić o dostupnosti zdravstvene zaštite u Imotskoj krajini govorio je kroz povijesne crtice i iz perspektive vlastite obiteljske pripadnosti Imotskome i povijesti imotske medicine.

U tribini su sudjelovali članovi Etičkog povjerenstva prof. Tomislav Franić (koji je svoju poveznicu s Imotom objasnio pojmom imotskog zeta, a predavao je o dostupnosti psihijatrijske skrbi), prof. Tea Štimac (o zdravstvenoj zaštiti žena) i predsjednica Povjerenstva prof. Lada Zibar (koja je citirala velikog hrvatskog književnika Petra Gudelja: „Ako imaš i kap imotske krvi, dovest će te u Imotu ta jedna jedina kap“, a predavala je o siromaštvu, trgovini organima i eutanaziji).

Među predavačima iz Splitsko-dalmatinske županije bili su dr. med. Vikica Krolo (o odljevu liječnika), dr. med. Darko Oreč (o prvoj palijativnoj skrbi u Imotskome) i doc. Nataša Mrduljaš-Đujić (o nedostatku liječnika u ruralnim krajevima). Predavačima se pridružila i odvjetnica Sanja Mišević, koja je govorila o sudskim postupcima liječnika.

Osim što je rasadnik liječnika, Imotski je još jedan hrvatski biser, s jezerima u bojama i elitnim turizmom u usponu. I umjetničkim iznenađenjima. Ali to morate doživjeti uživo.

vrh stranice