Trideseta obljetnica Ratne bolnice Vukovar 1991.

17.11.2021.

Dužnosnici Hrvatske liječničke komore predvođeni predsjednikom dr.sc. Krešimirom Luetićem sudjelovali su danas na 17. znanstveno-stučnom simpoziju „Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro“ koji se održao u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar. Nakon simpozija, u krugu vukovarske bolnice zapalili su svijeće u spomen na žrtve Vukovara.

Pozdravljajući sve prisutne na simpoziju, dr. Luetić je istaknuo da mu je iznimna čast nazočiti na obilježavanju tridesete obljetnice Ratne bolnice Vukovar. Ovaj simpozij otima zaboravu žrtvu i napore hrvatskih branitelja, ali i svih zaposlenika ratne bolnice Vukovar, podsjetio je dr. Luetić. Zdravstveno i nezdravstveno osoblje ratne bolnice činilo je čudo. U okruženju agresije koja se odvijala 1991. godine, ti su ljudi svojim primjerom svaki dan pokazivali što znači čovjekoljublje, altruizam i profesionalnost. Danas kada zdravstveni radnici daju sve od sebe u borbi s pandemijom, upravo primjer koji su nam '91. pokazali naši kolege i ostali djelatnici vukovarske bolnice, može biti uzor svim naraštajima hrvatskih liječnika, ali može biti etičko i profesionalno ishodište kojem se trebamo vraćati kada se nađemo u teškim trenutcima, poručio je dr. Luetić. U ime Hrvatske liječničke komore zahvalio je svima koji su te '91. upalili svjetlost. Neka ta svjetlost obasja cijelu našu domovinu, ali svijetli i dalje budućim naraštajima našeg naroda, poručio je na kraju svog obraćanja dr. Luetić.

Nakon pozdravnih riječi uzvanika, djelatnicima Ratne bolnice Vukovar koji još rade uručene su povelje, a doc.dr.sc. Agneza Aleksijević predstavila je poetski osvrt na 1991. godinu „U ime humanosti i u ime nedužnih“.
U stručnom dijelu simpozija održana su predavanja o radu odjela, laboratorija i stručnih službi Ratne bolnice Vukovar.

Prije početka simpozija, izaslanstvo Hrvatskog pedijatrijskog društva Hrvatskog liječničkog zbora u krugu bolnice kod spomenika Slomljeno srce položili su vijenac i zapalili svijeće za poginulu djecu u Domovinskom ratu. Ovim simboličnim činom odana je počast najnevinijim žrtvama Domovinskog rata.

vrh stranice