U godinu dana KBC Osijek napustilo 24 liječnika!

21.11.2016.

Od početka godine Klinički bolnički centar Osijek napustilo je 24 liječnika i 57 medicinskih sestara/tehničara, izvijestio je Glas Slavonije. 


Iz Ravnateljstva KBC-a kažu kako je od 1. siječnja čak šest liječnika i deset medicinskih sestara napustilo Kliniku za unutarnje bolesti, dok su Klinika za kirurgiju i Klinika za pedijatriju ostale, svaka bez dva liječnika i osam medicinskih sestara. 
Po dva su liječnika izgubile i Klinika za neurologiju, Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te Klinika za neurokirurgiju. Po jedan je liječnik napustio Kliniku za psihijatriju, Zavod za urologiju, Kliniku za ORL i kirurgiju glave i vrata, Zavod za oftalmologiju, Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja te Klinički zavod za patologiju i sudsku medicinu.

Komentirajući alarmantno stanje u KBC-u Osijek, predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimir Goluža rekao je za Glas Slavonije kako u tom KBC-u očito nisu donesene adekvatne mjere koje bi spriječile odlazak liječnika. „Hrvatska liječnička komora prepoznala je ovaj problem čim se pojavio, na njega smo upozorili nadležno ministarstvo i predlažemo mjere koje bi zaustavile odlazak naših liječnika u inozemstvo. No, bez obzira na to, ne možemo poreći kako je od ulaska u EU iz Hrvatske otišlo 550 liječnika, mahom u dobi od 38-39 godina“, rekao je dr. sc. Goluža, iznova naglasivši kako glavni razlog odlaska nije financijske prirode, nego osjećaj besperspektivnosti odnosno nemogućnost realizacije profesionalnih ambicija. Otežavajuća okolnost je i činjenica što o radno-pravnim obvezama liječnika pregovaraju sindikati nezdravstvene struke.

vrh stranice