U KBC-u Zagreb tvrde kako se na PET/CT čeka samo 30-tak dana

07.06.2016.

S obzirom da privatnoj poliklinici Medikol krajem lipnja istječe ugovor s HZZO-om, a već su im popunjeni svi termini za PET/CT dijagnostičku pretragu, onkološkim bolesnicima u Hrvatskoj trenutno je na raspolaganju jedini PET/CT uređaj i to onaj u KBC-u Zagreb. Predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb Dražen Huić, izjavio je za Hinu kako stanje nije alarmantno jer se kod njih na tu pretragu čeka oko 30-tak dana. Za ovu najpouzdaniju metodu utvrđivanja metastaza kod malignih bolesnika prvi slobodan termin na Rebru je početkom srpnja. 

Međutim, iz tog Kliničkog centra poručuju kako Rebro ne može na duži rok izdržati sadašnji priljev pacijenata iz cijele Hrvatske. Godišnje mogu obaviti 3300 PET/CT pretraga, od 9000, koliko ih se napravi u cijeloj Hrvatskoj. „Nedostaju nam još dva takva uređaja u državnim bolnicama kako bi se prekinula ova ovisnost o privatnicima“, istaknuo je predstojnik Klinike.

PET/CT pušten je u rad prije četiri godine, a kompletno opremanje koštalo je oko 30 milijuna kuna. Usporedbe radi, HZZO je samo prošle godine za PET/CT pretrage Medikolu platio 40 milijuna kuna za 6159 PET/CT postupaka.

Samo za dio novca, koji je proteklih godina plaćen Medikolu, već odavno se moglo otvoriti još dva potrebna PET/CT centra, kažu u KBC-u Zagreb, a prenosi Hina. 

vrh stranice