U KBC Zagreb predstavljen prošireni Nacionalni program novorođenačkog probira

24.11.2017.

Novorođena djeca dosad su se u Hrvatskoj testirala na dvije bolesti, ali odsad će se testirati na još šest dodatnih, koje su uvrštene u prošireni Nacionalni  program novorođenačkog probira, predstavljen u četvrtak 23. studenog na KBC Zagreb.

U sva 32 rodilišta u Hrvatskoj kod svakog novorođenčeta uzima se kap krvi trećeg dana po rođenju i šalje u KBC Zagreb na testiranje. Riječ je o preventivnim pregledima čija je svrha rano otkrivanje bolesti, kako bi je se moglo pravovremeno liječiti. Dosad se oko 37.000 novorođene djece u Hrvatskoj godišnje testiralo na bolesti fenilketonuriju i konatalnu hipotireozu, a zahvaljujući tome otkriveno je i spašeno od različitih mentalnih i tjelesnih hendikepa 500 djece.

Nabavkom dvaju tandemskih spektrometara masa na KBC Zagreb te suradnjom i edukacijom laboratorijskog i kliničkog osoblja, kao i organizacijom informatičke podrške, stvoreni su uvjeti za provedbu tzv. proširenog probira kojim će se sva novorođenčad u RH od sad testirati na dodatnih šest bolesti. Ivo Barić, pročelnik Zavoda za genetiku i bolesti metabolizma Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb, ujedno Referentnog centra Ministarstva zdravstva za metaboličke bolesti djece, kazao je za Nacional da su godišnje prosječno imali petnaestak bolesnika čije je liječenje počelo u prvim tjednima života i zbog toga su oni danas zdrave osobe. Sad očekuju da će proširenjem programa otkriti još barem pet bolesnika godišnje, a s vremenom program dodatno proširiti kao u razvijenim zemljama, gdje se novorođenčad odmah po rođenju testira na više od 50 bolesti.

 

vrh stranice