Centar za prostatu, Klinike za urologiju KBC-a Zagreb

30.10.2017.

Od početka ove godine, kao nova funkcionalna jedinica Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, djeluje Centar za prostatu. U Centru se provodi moderan i multidisciplinaran pristup dijagnostici i liječenju bolesti prostate, redovito se prate aktualne spoznaje i uvode nove dijagnostičke i terapijske metode za bolesti prostate. 
U Centru za prostatu bolesnik na jednom mjestu, osim urološkog pregleda, ovisno o indikaciji može obaviti i niz dijagnostičkih pretraga vezanih uz bolesti prostate: laboratorijske nalaze (PSA, kreatinin, sediment urina, mikrobiološke nalaze), UZV urotrakta, uroflow, UZV-om vođenu biopsiju prostate te, ukoliko je potrebno, i operativne zahvate vezane uz bolesti prostate. Pregled, nalaze i mišljenje bolesnik dobiva tijekom istoga dana, do 13 sati. Kod složenih slučajeva konzilij specijalista u Centru donosi ključne odluke u dijagnostici i liječenju pacijenata. 

Tijekom prvih devet mjeseci u Centru je: 
izvršeno 650 prvih pregleda muškaraca sa smetnjama mokrenja
učinjeno 477 biopsija prostate
izvršeno 128 pregleda u ambulanti za prostatitise
kod 53 pacijenta uzeti su mikrobiološki uzorci u sklopu obrade prostatitisa (3 uzorka urina, eksprimat prostate, ejakulat) 
učinjeno 508 konzultacija na multidisciplinarnom konziliju za rak prostate.

UPUTE ZA LIJEČNIKE OBITELJSKE MEDICINE

Za narudžbu bolesnika u Centar za prostatu potrebna je D2 uputnica za Dnevnu bolnicu urologije. S uputnicom, narudžbe su moguće putem email-a: predbiljezbe.centar.za.prostatu@kbc-zagreb.hr ili osobno u Centru (1. kat zelene zgrade KBC-a Zagreb).

Pacijenti kojima će pregled u Centru biti najkorisniji su:

- pacijenti koji imaju početne tegobe mokrenja i trebaju prvi pregled urologa 
- pacijenti s povišenim PSA
- pacijenti s novodijagnosticiranim rakom prostate koji trebaju pomoć u odluci o
  daljnjem liječenju
- p
acijenti s dugotrajnim tegobama mokrenja koji trebaju nove opcije liječenja
- 
mlađi pacijenti koji imaju dugoročne tegobe u vidu kroničnog prostatitisa.


Klinika za urologiju KBC-a Zagreb važan je dio Centra za transplantaciju bubrega u KBC Zagreb. Upravo ovdje izvodi se najveći broj transplantacija bubrega u Hrvatskoj po čemu je Klinika prepoznata i izvan granica naše zemlje. Bitno je istaknuti i program liječenja uroloških karcinoma gdje se pri Klinici za urologiju nalazi i Referentni centar Ministarstva zdravstva za urološku onkologiju.

Klinika za urologiju surađuje s Klinikom za ženske bolesti i porode u Petrovoj te s Medicinskim fakultetom u Zagrebu na programu liječenja neplodnih brakova te se unutar Klinike nalazi trening centar Europske androloške akademije.

vrh stranice