U Novom Vinodolskom otvoreni 4. kongres KoKoZ-a i 6. hrvatski kongres medicinskog prava

22.04.2023.

Hrvatska liječnička komora i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, uz suorganizaciju komora u zdravstvu, organizatori su ovogodišnjih kongresa KoKoZ-a i medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem koji su svečano otvoreni u petak, 21. travnja 2023. u Novom Vinodolskom. Nakon svečanog otvaranja održana je panel rasprava o reformi zdravstva u kojoj su sudjelovali predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora dr. Renata Sabljar-Dračevac, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva izv.prof.dr.sc. Silvio Bašić, pomoćnik ravnatelja HZZO-a za zdravstvenu zaštitu dr. Hrvoje Šušković te predsjednici i predstavnici osam komora, članica Koordinacije komora u zdravstvu (KoKoZ).

Na otvaranju kongresa, predsjednik Hrvatske liječničke komore doc. Krešimir Luetić istaknuo je da kongresi KoKoZ-a i medicinskog prava svake godine privlače sve više sudionika, što je jasni pokazatelj da suradnja komora u zdravstvu i pravne struke donosi mnoštvo aktualnih i zanimljivih tema. Osvrnuo se na natpise u medijima koji zadnjih mjeseci navode da Hrvatska ima sve manje stanovnika i sve više zdravstvenih radnika, a sve duže liste čekanja. Ono što se prešućuje je činjenica da stanovništvo cijele Europe, a time i Hrvatske, stari, što generira sve veće potrebe za zdravstvenim uslugama i sve veće troškove. U sljedećih deset godina svi zdravstveni sustavi susrest će se s ovim problemima, zaključio je.

Pozdravljajući prisutne, izaslanik dekana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu prof. Jozo Čizmić napomenuo je da ovaj multidisciplinarni kongres iz godine u godinu opravdava organiziranje. Stoga se nada da će i na ovogodišnjim kongresima doći do razmjene mišljenja i ideja u korist unapređenja zdravstvenog sustava. Ono što mora pohvaliti je da se na marginama suradnje zdravstvene i pravne struke profilirao sada već zamjetni broj stručnjaka koji posjeduju multidisciplinarne vještine i znanja, a splitski Pravni fakultet ustrojio je studij medicinskog prava koji upisuje sve veći broj liječnika.

Sudionicima se pozdravnim govorom obratio i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva izv.prof. Silvio Bašić kojemu je čast otvoriti kongres koji okuplja sve djelatnike u zdravstvenom sustavu. Napomenuo je da svi dionici zdravstvenog sustava imaju zajednički cilj - dobrobit pacijenta. Stoga je zadaća zdravstvene administracije transformacija zdravstvenog sustava koji ima brojne poteškoće, no kako je napomenuo, o njima treba razgovarati, a upravo ovi kongresi omogućavaju iznošenje ideja i prijedloga koji će pomoći. Osvrnuo se i na status zdravstvenih radnika, napomenuvši da im materijalna prava moraju biti poboljšana, potrebno je reformirati organizaciju rada i poboljšati uvjete rada. Problem predstavlja i činjenica da trenutačno u sustavu nema načina nagrađivanja i stimuliranja zdravstvenih radnika, stoga administracija mora naći način da se to omogući.

Panel rasprava o reformi zdravstva

Nakon svečanog otvaranja, kao središnji dio prvoga dana održavanja kongresa uslijedila je panel rasprava o reformi zdravstva na kojoj su sudjelovali predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora dr. Renata Sabljar-Dračevac, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva izv.prof. Silvio Bašić, pomoćnik ravnatelja HZZO-a za zdravstvenu zaštitu dr. Hrvoje Šušković te predsjednici i predstavnici komora u zdravstvu.

Državni tajnik izv.prof. Bašić je izjavio da je Ministarstvo zdravstva odlučilo krenuti u reformu zdravstva sporijim tempom, ali namjera je napraviti reformu temeljito. To neće biti jednostavno, ali je uvjeren u uspjeh. Napomenuo je da Ministarstvo zdravstva sluša struku, no upitno je koliko se može napraviti, jer postoji puno partikularnih interesa, a Ministarstvo mora gledati sveukupni sustav.

Ono oko čega se svi predstavnici komora u zdravstvu slažu je da bi odnos s Ministarstvom zdravstva trebao biti partnerski te je više puta od strane predstavnika zdravstvenih struka naglašeno da žele pomoći zdravstvenoj administraciji i biti suradnici u najavljenoj reformi zdravstva. Pomoćnik ravnatelja HZZO-a dr. Šušković pozvao je komore na suradnju jer, kako je naveo, potrebna je pomoć struke kako bi se razriješile poteškoće i unaprijedila cijela zdravstvena djelatnost.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo dr. Sabljar-Dračevac voljela bi da je ovo sveobuhvatna reforma, ali ju ne vidi tako jer ne kreće od clean starta. Naime, promijenjen je Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju gdje je hibridni sustav financiranja, a bez zdravog sustava financiranja zdravstvo neće moći stajati na svojim nogama. Odrekli smo se novca od trošarina, a ta sredstva su se trebala usmjeriti na pacijente, istaknula je.

Problem kojeg su svi sudionici svjesni je sustav financiranja i kontrola troškova u zdravstvu. Državni tajnik izv.prof. Bašić je naglasio da se veliki udio financijskih sredstva troši na opstojanje zdravstvenog sustava, a pomoćnik ravnatelja HZZO-a dr. Šušković je izjavio da iako je Hrvatska unutar EU jako nisko po izdvajanju za zdravstvo, HZZO će učiniti sve da se financijska sredstva raspodijele što kvalitetnije kako bi se osigurala dostupnost i kontinuiranost zdravstvene zaštite. Pritom je naglasio da je iznimno važno da stručna liječnička društva donesu smjernice kako bi se znao opseg pružanja zdravstvene zaštite.

Kao još jedan veliki problem zdravstvenog sustava istaknut je i nedostatak stručnog kadra. Svi sudionici panela suglasni su da je iznimno važno uvažavati samostalnost i stručne kompetencije svake zdravstvene struke, ali nužno je stvoriti i mogućnosti za stjecanje viših razina obrazovanja i napredovanje u struci, što će povećati njihovu atraktivnost. Također, u sklopu zdravstvene reforme, potrebno je što prije donijeti zakonski okvir koji će omogućiti preuzimanje zadataka unutar zdravstvenih struka u skladu s ostvarenom višom razinom obrazovanja tzv. task shifting. Uz to, potrebno je zdravstvenim radnicima osigurati bolje radne i materijalne uvjete te omogućiti sustav nagrađivanja.

Vezano uz specijalističko usavršavanje liječnika, i državni tajnik izv.prof. Bašić je suglasan s upozorenjima HLK-a da je program neadekvatan i da ga treba mijenjati, no za kraj rasprave panela o reformi naglasio je da je trenutačni fokus na rasterećenju liječnika primarne zdravstvene zaštite od administrativnih poslova kako bi se mogli posvetiti pacijentima.

Tijekom trodnevnog trajanja, na kongresima će se kroz brojna predavanja i panele raspravljati o aktualnim temama iz zdravstva i medicinskog prava: eKarton, zaštita osobnih podataka pacijenata, zaštita djeteta-pacijenta, priziv savjesti, dekriminalizacija kaznenog djela nesavjesnog liječenja, zakon o eutanaziji, financiranje zdravstvenog sustava, štrajk i kolektivno pregovaranje, specifičnosti komuniciranja u zdravstvu, Task shifting u zdravstvu i vještine upravljanja.

Sva predavanja i paneli s ovih kongresa bit će dostupni na platformi eAkademija HLK-a, kojoj članovi Komore mogu pristupiti svojim korisničkim podatcima.

Inače, KoKoZ okuplja devet komora u zdravstvu: Hrvatsku liječničku komoru, Hrvatsku komoru dentalne medicine, Hrvatsku komoru fizioterapeuta, Hrvatsku komoru medicinskih biokemičara, Hrvatsku komoru medicinskih sestara, Hrvatsku komoru primalja, Hrvatsku komoru zdravstvenih radnika, Hrvatsku ljekarničku komoru i Hrvatsku psihološku komoru.

Cilj KoKoZ-a je razmjena iskustava, provođenje zajedničke edukacije članova, organizacija zajedničkih skupova te podnošenje zajedničkih prijedloga i zahtjeva koji se odnose na zdravstvene djelatnosti, zdravstvene profesije i zdravstveni sustav u cjelini.

vrh stranice