U prvim danima 2019. rekordan broj transplantacija – novi život dobilo 19 pacijenata

08.01.2019.

U prvom tjednu 2019. u tri hrvatska medicinska centra izveden je rekordan broj transplantacija pa je nove organe, a time i novi život, dobilo 19 bolesnika. U KBC-u Zagreb presađeno je osam bubrega i dva srca, u KB-u Merkur četiri jetre i tri bubrega, a u KB-u Dubrava dva srca.

U Centru za transplantaciju bubrega KBC-a Zagreb obavljeno je osam transplantacija, a danas će biti obavljena i deveta, rekao je voditelj Centra prof. dr. sc. Željko Kaštelan na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak 7. siječnja.

Zahvaljujući razmjeni organa između zemalja članica Eurotransplanta, međunarodne mreže za razmjenu organa čija je Hrvatska članica četiri bubrega koja su presađena stigla su iz Njemačke, a jedan iz Belgije, dok ih je pet iz hrvatskih centara. U KBC-u Zagreb su obavljene i dvije transplantacije srca, jedna kod 14-godišnjeg dječaka te jednog muškarca.

Po podacima koje je koncem godine za Liječničke novine iznijela nacionalna transplantacijska koordinatorica dr. Mirela Bušić u 2018. zaključno s rujnom u Hrvatskoj je obavljeno 26 transplantacija srca, a na nacionalnoj listi čekanja bila su 32 pacijenta. Broj obavljenih transplantacija svrstava Hrvatsku u sam svjetski vrh.

U KB-u Merkur prva je transplantacija napravljena pola sata nakon Nove godine, rekao je voditelj transplantacijskog tima doc. dr. sc. Branislav Kocman. Istaknuo je kako je prošla godina za njih bila iznimno uspješna jer su obavili oko 10 posto više presađivanja u odnosu na 2017. Naš centar je najjači unutar Eurotransplanta, među pet do 10 centara u Europi i svijetu po iskustvu, a i rezultati su jako dobri, rekao je Kocman.

Transplantacijski tim KB-a Merkur, predvođen primarijusom dr. Branislavom Kocmanom, transplantirao je od 1998. više od 1300 jetri, što je popularnu „Zajčevu bolnicu“ svrstalo u visokovolumni jetreni transplantacijski centar u svijetu i na sam vrh među centrima Eurotransplanta u kojem su i Njemačka, Belgija, Nizozemska, Mađarska, Slovenija, Austrija, i Luksemburg. U Merkuru se obavi više od 95 posto transplantacija jetri u Hrvatskoj, prosječno godišnje 120.

Od prve transplantacije srca obavljene prije 30 godina u KBC-u Zagreb i KB Dubrava hrvatski su liječnici obavili 300 transplantacija srca, u prosjeku godišnje 30-ak.

Ravnatelj KB-a Merkur Mario Starešinić istaknuo je kako je u blagdansko vrijeme, od 20. prosinca do danas, u toj ustanovi napravljeno ukupno 12 transplantacija te ocijenio kako je to rezultat organizacije rada, ali i velike požrtvovnosti svih koji sudjeluju u tom procesu te se i u blagdansko vrijeme nesebično brinu za svoje pacijente.

vrh stranice