HUBOL: i u 2018. bez pozitivnih pomaka; stabilnost zdravstvenog sustava svakim danom sve upitnija

31.12.2018.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika uputila je priopćenje kolegama liječnicima i svim hrvatskim građanima u kojem zaključuju da ni 2018. nije donijela stvarnih pozitivnih pomaka u zdravstvenom sustavu te da je većina liječnika osobnim trudom, stručnošću i velikim brojem prekovremenih sati održavala taj sustav čija je stabilnost svakim danom sve upitnija. HUBOL poziva javnost, medije, zdravstvenu administraciju i posebno premijera koji može i mora utjecati, da podrže HUBOL-ove prijedloge za uređenje zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj. Priopćenje HUBOL-a donosimo u cijelosti.

„Poštovane kolegice, kolege i svi građani Republike Hrvatske,

2018. godina se bliži kraju i osvrćući se unatrag, zaključujemo da niti ona nije donijela stvarnih pozitivnih pomaka u našem zdravstvenom sustavu. Većina liječnica i liječnika svojim je osobnim trudom, stručnošću i velikim brojem prekovremenih sati održavala sustav čija stabilnost je svakim danom sve upitnija.
U posljednjem kvartalu ove godine bili smo svjedoci događaja koji su uzbunili javnost i liječnike, te predstavljaju dokaz manjkavosti, neuređenosti i neodrživosti ovakvoga zdravstvenog sustava na koje HUBOL upozorava već pet godina.

Svima znanu i često korištenu rečenicu 'to nisu problemi od jučer, mi smo te probleme naslijedili' ponavljale su sve zdravstvene administracije do sada, koristeći je kao ispriku vlastitog nedjelovanja.

Ovime pozivamo javnost, medije, zdravstvenu administraciju i posebno premijera koji može i mora utjecati, da podrže HUBOL-ove prijedloge za uređenje zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj.

HUBOL dugo naglašava da početak rješavanja problema kreće od uvođenja VREMENSKO KADROVSKIH NORMATIVA za rad svih zdravstvenih djelatnika, praćenja ISHODA LIJEČENJA i osiguranja temeljnih UVJETA RADA svim dionicima zdravstvenog sustava temeljem pozitivne europske prakse. Od početka naglašavamo i potrebu uređenja sustava hitne pomoći temeljenog na dokumentu Radne skupine Ministarstva zdravstva za reformu hitne medicinske pomoći izrađenom još u lipnju 2016. godine, uz žurno uvođenje detaljnih, stručno utemeljenih POSTUPNIKA, izrađenih unutar i pod nadzorom stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora. Također ističemo da je ključno pripremiti mlade liječnike za budući rad vraćanjem PRIPRAVNIČKOG STAŽA prema prijedlogu koji je izradila Hrvatska liječnička komora, a Ministarstvo zdravstva nije uvrstilo u novi zakon.
Razvijene zemlje Europske unije, čiji smo dio, imaju sve gore navedeno kako bi minimalizirale mogućnost neželjenih događaja.

Svi smo potencijalni pacijenti i svima nam život može ovisiti o pravovremenoj hitnoj pomoći ili o vremenu koje liječnik ima da bi se posvetio našoj bolesti ili problemu. Sigurni smo da nam je svima u interesu uvođenje reda u sustav i dostupnost zdravstvene skrbi na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

To se može učiniti jedino suočavanjem s činjenicom da problemi postoje prije nego što izazovu nove tragične događaje te kroz prihvaćanje vlastite odgovornosti svakog sudionika sustava, osobito onih koji o njemu odlučuju.

Želimo nam svima zdraviju novu 2019. godinu.
Izvršni odbor HUBOL-a“

vrh stranice