U Rovinju otvoreni 3. kongres KoKoZ-a i 5. hrvatski kongres medicinskog prava

02.04.2022.

Hrvatska liječnička komora i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu organizatori su ovogodišnjih kongresa KoKoZ-a i medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem koji su svečano otvoreni u petak, 1. travnja 2022. u rovinjskom hotelu Eden. Nakon svečanog otvaranja održana je panel rasprava o reformi zdravstva i položaju zdravstvenih radnika u kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu zdravstva izv.prof.dr.sc. Silvio Bašić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr.sc. Renata Čulinović-Čaić te predstavnici svih devet komora, članica Koordinacije komora u zdravstvu (KoKoZ).

Pozdravljajući sve prisutne prigodom otvaranja kongresa, predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Krešimir Luetić istaknuo je da su zdravstveni djelatnici u posljednje dvije godine pandemije postali vidljiviji više nego ikada te da svi zajedno mogu biti ponosni jer su tijekom najveće ugroze pokazali što znači profesionalnost, stručnost i entuzijazam. Zadovoljan je da se ove godine predstavnici komora u zdravstvu mogu okupiti i uživo razmijeniti važne informacije i koordinirati zajedničke djelatnosti, zbog čega je uostalom i inicirano osnivanje KoKoZ-a. Korisno je da se uz kongres predstavnika zdravstvenih struka održava i kongres medicinskog prava, jer se medicinska i pravna struka višestruko prožimaju, poručio je Luetić.

Pozdravljajući predstavnike zdravstvene struke, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva izv.prof.dr.sc. Silvio Bašić istaknuo je da je pandemija pokazala koliko je zdravstveni sustav važan za građanstvo i čestitao je svim djelatnicima u zdravstvu jer su pokazali izvanredne mogućnosti prilagodbe. Svi ovdje prisutni brinu o kvaliteti i dignitetu zdravstvene struke, stoga smatra da ovakvi kongresi i panel rasprave unaprjeđuju hrvatsko zdravstvo.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora dr. Renata Sabljar-Dračevac napomenula je da teme ovih kongresa nude doprinos poboljšanju kontinuirane zdravstvene skrbi te da će se kroz rasprave doći do mnogih dobrih zaključaka i rješenja koja će dovesti do poboljšanja bolnih točaka hrvatskoga zdravstva.

Dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu izv.prof.dr.sc. Ratko Brnabić naglasio je važnost interdisciplinarnog djelovanja ovih kongresa jer omogućuju iznalaženje najboljih rješenja i preporuka za daljnji rad na području zdravstva, ali i prava. Stoga će Pravni fakultet kao partner i dalje pružati podršku i sudjelovati u organizaciji ovakvih skupova.

Panel rasprava o reformi zdravstva i položaju zdravstvenih radnika

Nakon svečanog otvaranja, kao središnji dio prvoga dana održavanja kongresa uslijedila je panel rasprava o reformi zdravstva i položaju zdravstvenih radnika na kojoj su predstavnici komora u zdravstvu suočili državnog tajnika Silvia Bašića s brojnim neriješenim problemima. Državni tajnik pojasnio je da se reforma zdravstva usklađuje, da su svi svjesni da su promjene u zdravstvu nužne, međutim ako želimo da su te promjene temeljite, proces će trajati godinama. Napomenuo je da je primarna zdravstvena zaštita temelj zdravstvene reforme, budući da se u ovu razinu zdravstvene djelatnosti najmanje ulagalo. Nastojat će se poboljšati dostupnost usluge pacijentima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te poboljšati suradnja primarne s ostalim razinama zdravstvene zaštite. Uz to, radit će se na racionalizaciji troškova u zdravstvu zbog čega se ide u centralizaciju javne nabave za potrebe zdravstvenog sustava. U konačnici, glavni cilj reforme je izjednačiti zdravstvenu uslugu na području cijele Hrvatske.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr.sc. Renata Čulinović-Čaić kao najveći problem istaknula je isključenost liječnika u odlučivanju o svojim radnim pravima. Također, nadodala je i potrebu uređenja uredbe o koeficijentima složenosti poslova liječnika, na što Sindikat već godinama ukazuje, upućujući ministarstvu konkretne prijedloge, no bez odgovora i pomaka. Državni tajnik Bašić pokušao je to opravdati ograničenošću sredstava u državnom proračunu.

U panel raspravu uključila se i predsjednica KoHOM-a dr. Nataša Ban Toskić koja je apelirala da se Ministarstvo zdravstva uključi u najavljene izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, budući da one zadiru u rad liječnika primarne zdravstvene zaštite zbog čega veliki broj liječnika razmišlja o odlasku u mirovinu, što bi dodatno devastiralo ovu razinu zdravstvenog sustava. Državni tajnik Bašić odgovorio je da će Ministarstvo zdravstva pokrenuti pregovore kako se ovim izmjenama ne bi ometao rad liječnička u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i narušavalo povjerenje pacijenata u liječnike obiteljske medicine.

Na ovoj raspravi i predstavnici ostalih komora u zdravstvu izložili su problematiku svojih struka. Većini njih zajednički problem je priznavanje i vrednovanje stupnja obrazovanja, prepoznavanje stručnih kompetencija, problem obavljanja pripravničkog staža kao i hiperprodukcija kadra. Stoga su se svi sudionici složili da je potrebno planiranje kadrova u zdravstvu.

Državni tajnik Bašić je poručio da je Ministarstvo svjesno velikog problema s pripravničkim stažem jer sva sredstva nisu utrošena zbog poteškoća s pravilnicima čija je promjena u tijeku. No, Ministarstvo će se zalagati da se omogući obavljanje pripravničkog staža svima kojima je to obveza.

Na kraju panela, svi sudionici su se složili da su komore najpozvanije kreirati rješenja za reformu zdravstva te da je potrebna jača suradnja komora i Ministarstva zdravstva. Stoga je Krešimir Luetić predložio redovite periodične sastanke Ministarstva s komorama u zdravstvu da bi se došlo do rješenja, jer smatra da bi oni na koje se odnosi ova reforma morali biti upoznati s njezinim sadržajem i biti aktivni sudionici u njezinom kreiranju.

Tijekom trodnevnog trajanja kongresa, predstavnici članica KoKoZ-a predstavit će brojne stručne teme te će detaljnije raspraviti o nizu aktualnih tema i problema koji opterećuju njihove profesije i cjelokupni zdravstveni sustav, dok će pravni stručnjaci održati niz predavanja iz područja medicinskog prava.

Inače, KoKoZ okuplja devet komora u zdravstvu: Hrvatsku liječničku komoru, Hrvatsku komoru dentalne medicine, Hrvatsku komoru fizioterapeuta, Hrvatsku komoru medicinskih biokemičara, Hrvatsku komoru medicinskih sestara, Hrvatsku komoru primalja, Hrvatsku komoru zdravstvenih radnika, Hrvatsku ljekarničku komoru i Hrvatsku psihološku komoru.

Cilj KoKoZ-a je razmjena iskustava, provođenje zajedničke edukacije članova, organizacija zajedničkih skupova te podnošenje zajedničkih prijedloga i zahtjeva koji se odnose na zdravstvene djelatnosti, zdravstvene profesije i zdravstveni sustav u cjelini.

vrh stranice