Isplata razlika plaće za prekovremeni rad: HLK zatražila pojašnjenje provedbe

30.03.2022.

Hrvatska liječnička komora uputila je danas Ministarstvu zdravstva dopis u kojemu traži pojašnjenje provedbe druge faze isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Naime, prema informacijama kojima HLK raspolaže, zdravstvene ustanove dobile su naputak Ministarstva zdravstva da u drugoj fazi isplate razlika plaća za prekovremeni rad trebaju ponuditi sklapanje sporazuma isključivo osobama koje su u tom trenutku njihovi zaposlenici i koje do sada nisu pokrenule tužbe radi isplate.

Budući da HLK smatra kako se svima koji su stekli pravo na isplatu razlike plaće treba pristupiti na jednak način, u svom dopisu zatražila je od Ministarstva zdravstva dodatne informacije o načinu i vremenu kada će nastupiti faza kojom će biti obuhvaćeni bivši zaposlenici pojedinih ustanova, umirovljenici, preminuli članovi, vanjski specijalizanti i svi ostali koji eventualno nisu obuhvaćeni drugom fazom isplate.

Uz to, zatražena je i jasna uputa o načinu postupanja s radnicima koji su u ranijem razdoblju povukli podnesene tužbe protiv poslodavca te obračunavaju li se prilikom sklapanja sporazuma s radnicima (sadašnjim ili bivšim) i potraživanja koja su zastarjela.

Dopis Hrvatske liječničke komore upućen 30. ožujka 2022. Ministarstvu zdravstva dostupan je ovdje.

Uputa Ministarstva zdravstva od 8. ožujka 2022. vezano za drugu fazu provedbe Odluke o isplati iznosa razlike uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja dostupna je ovdje.

Prethodno:

Uputa Ministarstva zdravstva od 19. listopada 2021. vezano za provedbu Odluke o isplati iznosa razlike uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja dostupna je ovdje.

Pojašnjenje Ministarstva zdravstva od 25. listopada 2021. dostupno je ovdje.


vrh stranice