Liječničke novine br. 207

24.03.2022.

Stojimo čvrsto uz ukrajinske kolege i ukrajinski narod, poručuje dr.sc. Krešimir Luetić u svojem uvodniku Liječničkih novina. Ova brutalna agresija Ruske Federacije na suverenu i neovisnu susjednu državu Ukrajinu u mnogo čemu nas podsjeća na Domovinski rat. I upravo zato Hrvati imaju posebnu solidarnost s Ukrajincima, dijeleći najiskrenije njihove osjećaje. No posebno žaloste i izazivaju ogorčenje prizori napada na civilne objekte, a poglavito na zdravstvene ustanove. Nadajmo se da će odgovorni za to biti privedeni licu pravde i da će odgovarati za svoje zločine, poručuje Luetić.

Između prethodnoga i ovoga broja Liječničkih novina preokrenuo se svijet i opet se pokazalo da uvijek može biti gore, piše u svom uvodniku glavna urednica prof. Lada Zibar. Korona nas možda napušta, no s pozornice ne silazi Melpomena, uprizorujući nam krvavi scenarij ukrajinskog rata. Što će od ovog globalnog političkog jedinstva preživjeti, teško je predvidjeti, no barem se načas možemo utješiti time da se zlo prepoznaje bez relativiziranja, poručuje prof. Zibar.

U ovome broju Liječničkih novina donosimo razgovor s prim. Mariom Malovićem, rizničarom Hrvatske liječničke komore o tome koji su sve načini financiranja staleške i strukovne organizacije liječnika, zašto su članovi uvijek najvažniji, koje sve pogodnosti ima članstvo te kako je pandemija utjecala na prihode i rashode HLK-a.

Tema broja bavi se nasiljem nad liječnicima koji su gotovo svakodnevno žrtve verbalnog, psihičkog, a ponekad i fizičkog nasilja. Donosimo osobna iskustva liječnika, zašto je važno prijaviti nasilje te postupak prijave nasilja Komori.

Uz novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i medicinske literature, u rubrici Mladi liječnici pišemo o situacijama s kojima su se susretali mladi liječnici diljem Europe tijekom pandemije COVID-19.

Liječničke novine br. 207 dostupne su ovdje.

vrh stranice