Preminula heroina vukovarske ratne bolnice dr. Vesna Bosanac

21.03.2022.

U ponedjeljak, 21. ožujka 2022. u 73. godini života preminula je dr. Vesna Bosanac, heroina vukovarske ratne bolnice. Za vrijeme najgorih srpskih napada na Vukovar tijekom Domovinskog rata, svojom hrabrošću, empatijom, profesionalnošću i nadljudskom brigom za ranjene i bolesne, postala je heroina Domovinskog rata i vječan simbol junaštva i humanosti. Kao liječnici koja je do posljednjeg trenutka obrane Vukovara skrbila o bolesnim i ranjenim braniteljima te građanima Vukovara, Hrvatska liječnička komora dodijelila joj je svoje najviše odličje, Medalju časti.

Liječnica, pedijatrica i prijeratna kao i poslijeratna ravnateljica bolnice u Vukovaru rođena je 1949. godine u Subotici. Nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu, 1973. se vraća u Vukovar gdje počinje raditi u tamošnjoj bolnici. Na mjesto ravnateljice Vukovarske bolnice došla je 1991. godine te je u najtežem razdoblju ratnih razaranja grada upravljala bolnicom i organizirala skrb za ranjenike.
Dr. Bosanac ostala je u bolnici uz ranjenike i bolesnike do pada Vukovara, nakon čega je 20. studenog 1991. odvedena u logor u Srijemsku Mitrovicu u Srbiji. Oslobođena je sredinom prosinca 1991. godine i nakon povratka u Hrvatsku angažirala se u potrazi za nestalim osobama tijekom Domovinskog rata.

U Vukovar se ponovno vraća 1997. godine kada drugi put preuzima ravnateljstvo bolnice u periodu mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. Doktorica Bosanac u više je navrata svjedočila pred hrvatskim sudovima i u Haagu protiv osumnjičenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru. Naime, tijekom agresije dr. Vesna Bosanac bila je u vukovarskoj bolnici iz koje je po ulasku srpskog agresora u grad iz bolnice odvedeno nekoliko stotina ranjenika, medicinskih djelatnika i civila, od kojih je 200 njih ubijeno na Ovčari.

Dr. Vesna Bosanac, zbog svoje hrabrosti i požrtvovnog rada u strahotama rata, zauvijek će biti pamćena kao vukovarska heroina i jedan od najsnažnijih simbola vukovarske obrane i otpora.

Vječna joj slava i hvala!

Neka joj hrvatska zemlja, koju je toliko voljela, pruži konačni mir i spokoj.

vrh stranice