HLK i svi zdravstveni djelatnici dobitnici nagrade Miko Tripalo za 2021.

21.03.2022.

Hrvatska liječnička komora i cjelokupno hrvatsko medicinsko osoblje dobitnici su nagrade Miko Tripalo za 2021. godinu, a koju dodjeljuje Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo. U ime Centra Miko Tripalo nagradu je Hrvatskoj liječničkoj komori i medicinskom osoblju uručio predsjednik Centra Ivo Josipović, kao zahvalu što su svoj život stavili u službu humanosti. Nagrada je priznanje medicinskom osoblju i Komori za požrtvovni rad i nesebičnu brigu za bolesne te za savjesno i dostojanstveno spašavanje ljudskih života.
„Kroz cijelo to dramatično vrijeme pandemije COVID-19 o bolesnicima se brinulo medicinsko osoblje. Pružali su zdravstvenu skrb bolesnima, olakšavali im patnju, davali im nadu. Za liječnike i zdravstvene djelatnike tada nije bilo radnoga vremena. Često premoreni i iscrpljeni, iščupani iz svojih svakodnevnih života, odvojeni od svojih obitelji, nisu posustajali. Liječnicima i svim zdravstvenim djelatnicima požrtvovna briga za bolesne i nemoćne bila je i ostala ispred njihovih osobnih briga i preferencija. I tako su ustrajali dvije godine“, stoji u obrazloženju nagrade. Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo dodijelio je ovu nagradu zahvale Hrvatskoj liječničkoj komori i cjelokupnom medicinskom osoblju u nadi da će oni i dalje nastaviti svoje djelovanje u zdravstvenom sustavu koji prije svega poštuje ljudski život.

Nagradu je u ime HLK-a primio predsjednik dr.sc. Krešimir Luetić. Zahvaljujući na ovom priznanju u ime Hrvatske liječničke komore i u ime svih zdravstvenih djelatnika, dr. Luetić je izjavio: „Nagrada Miko Tripalo veliko je priznanje svim liječnicima, medicinskim sestrama i svim drugim zdravstvenim djelatnicima, koji su predano i neumorno, ponekad i preko svih granica mogućeg i svih granica izdržljivosti, radili svoj posao. U borbi protiv epidemije medicinski djelatnici stali su na prvu liniju obrane virusa. Tijekom protekle dvije godine svi mi bili smo suočeni s ogromnim brojem pacijenata i s do sada neviđenim radnim opterećenjem. Odradili smo nebrojene prekovremene radne sate, u znatno otežanim uvjetima rada, s prepunjenim odjelima intenzivnih jedinicama, uz iscrpljenost i ogroman stres. Dvije godine, mi medicinski djelatnici, živjeli smo u svijetu protkanom zvukom respiratora i piskom monitora, s ožiljcima od maske na licima. Živjeli smo u svijetu profesionalnosti, stručnosti, odgovornosti i odlučnosti. U svijetu liječnika, zdravstvenih djelatnika i naših pacijenata. Od početka pandemije vjerovao sam, a vjerujem i dalje u snagu hrvatskih liječnika, medicinskih sestara i svih drugih zdravstvenih djelatnika. S ponosom mogu ustvrditi da smo pokazali spremnost odgovoriti na svaku ugrozu i dati najbolje od sebe kako bismo očuvali zdravlje naših građana. Od srca vam zahvaljujem na ovom priznanju u ime svih nas.“
vrh stranice