Vili Beroš novi je ministar zdravstva

31.01.2020.

Hrvatski sabor je u petak, 31. siječnja 2020. izglasao povjerenje izv. prof. prim. dr. sc. Viliju Berošu za obavljanje dužnosti ministra zdravstva. Novi ministar kao svoje prioritete naveo je rješavanje problema lista čekanja, nedostatka kadrova u zdravstvu, problem neisplaćenih prekovremenih sati liječnicima te ustrojavanje hitne helikopterske medicinske službe.

Dan ranije saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku većinom glasova podupro je prijedlog predsjednika Vlade RH koji je dr. Vilija Beroša predstavio kao kandidata za novog ministra zdravstva. Beroš se i sam kratko predstavio članovima Odbora, koji su ga potom ispitivali što namjerava učiniti za poboljšanje sustava te koji su mu prioriteti. Odgovarajući na upite, naglasio je da će vrlo brzo pokrenuti aktivnosti na temu plaća liječnika kako bi se ispravile sve nepravilnosti te poručio da će dug liječnicima zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati biti plaćen.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Krešimir Luetić, upitao ga je hoće li Vladi predložiti Zakon o plaćama liječnika kojim bi se ispravile sve nepravilnosti i poslala poruka liječnicima da ih se poštuje.
„Neupitno je da je potrebno izraditi takav zakon. Bit će mi velika čast početi raditi na takvom zakonu i vrlo brzo ću po tom pitanju pokrenuti aktivnosti“, poručio je Beroš.
Najavio je da će već u ponedjeljak održati zajednički sastanak s Hrvatskom liječničkom komorom, Hrvatskim liječničkim sindikatom i Hrvatskim liječničkim zborom o pitanjima vezanim uz status i unapređenje struke, među kojima je i rješavanje pitanja liječničkih tužbi zbog neplaćenih prekovremenih sati.

Također je naglasio kako je zdravlje nacije gotovo pitanje nacionalne sigurnosti te da najviše snage treba ulagati u prevenciju. Nacionalni programi za borbu protiv određenih bolesti su put kojim trebamo ići, poručio je.

Inače, dr. Vili Beroš je specijalist neurokirurgije, doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iz područja molekularne biologije te ima status izvanrednog profesora u znanstvenom području biomedicinskih znanosti. Bio je aktivan u brojnim znanstveno-istraživačkim projektima te je stalni sudski vještak medicinske struke. Dr. Vili Beroš na dužnost pomoćnika ministra zdravstva stupa u siječnju 2018. godine. Prije toga bio je pročelnik Zavoda za endokranijalnu kirurgiju i kirurgiju dječje dobi Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre Milosrdnice.

vrh stranice