U Zagrebu otvoren Simulacijski medicinski centar

27.01.2020.

U Domu zdravlja Zagreb - Centar u Runjaninovoj ulici 27. siječnja 2020. otvoren je Simulacijski medicinski centar (SIM centar) u kojemu će se kroz simulaciju različitih medicinskih stanja educirati medicinski stručnjaci i zdravstveni djelatnici. Uz podršku Grada Zagreba, osnivanje prvog ovakvog centra na primarnoj razini zdravstvene zaštite u Hrvatskoj rezultat je suradnje svih zagrebačkih domova zdravlja i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

SIM centar omogućit će kontinuirano stjecanje znanja i vještina prvenstveno medicinskim stručnjacima i zdravstvenim djelatnicima na razini primarne zdravstvene zaštite, a planirani su i različiti moduli za djelatnost palijativne i patronažne službe, rješavanje konflikta u ordinaciji timova obiteljskog liječnika. Također, edukacija se može organizirati za vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, zaposlenike dječjih vrtića i škola te nezdravstvene djelatnike iz područja javnog zdravstva.

Budući da njeguje dugu tradiciju javnog zdravstva i promiče politiku kvalitetnije primarne zdravstvene zaštite kao i programe jednakog prava na zdravlje za sve građane, Grad Zagreb je i financijski podržao osnivanje ovog centra.
Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo doc.dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med. prigodom otvaranja SIM centra u Gradu Zagrebu rekao je da je kroz ovaj projekt uspostavljena zajednička suradnja SIM centra u Ljubljani. Ugovor o bilateralnoj suradnji sa SIM centrom ZD u Ljubljani je potpisan 5. studenog 2019. godine.
Ovaj zagrebački centar pružit će novi iskorak edukaciji mladih liječnika koji, izlazeći s medicinskih fakulteta, nemaju dovoljno praktičnih vještina. Bit će to dobra prilika i za starije kolege da nauče nove tehnike, usvoje nove vještine. Želimo da naši liječnici budu kompetentni i obučeni, nadodao je Jeleč.
Pojasnio je da se kao simulacijski modeli koriste lutke na kojima medicinski djelatnici, uz nadzor instruktora, uče nove metode liječenja, oživljavanje i razne intervencije koje će primijeniti na pravim pacijentima.

Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb - Centar doc.dr.sc. Antonija Balenović, dr.med. istaknula je kako je cilj kroz ovaj centar simulirati svakodnevne situacije s kojima se djelatnici susreću. Osim održavanja života i vitalnih funkcija, planiraju se i moduli komunikacije i rješavanja konfliktnih situacija u ambulantama na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Otvaranju zagrebačkog SIM centra nazočio je i državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, dr.med. koji je naglasio da je ovo veliki pomak u edukaciji naših mladih medicinskih djelatnika, bez obzira na posao koji obavljaju – od medicinske sestre do liječnika. Ovakav kabinet vještina je neophodno potreban u modernoj edukaciji zdravstvenih kadrova. Imali smo kabinet vještina otvoren 1989. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 2011. godine u Rijeci, a ovo je prvi puta da se u strukturi primarne zdravstvene zaštite promišlja najmoderniji pristup edukacije mladih kadrova kroz vježbanje, teoretsko i praktično, na određenim modelima, ovisno o tipu edukacije, istaknuo je Plazonić.

vrh stranice