Vlada RH: Klinici za dječje bolesti 4,4 milijuna kuna; 23 pacijenta sa spinalnom mišićnom atrofijom u kliničkoj studiji La Roche

Na sjednici održanoj u četvrtak, 15. ožujka Hrvatska Vlada odlučila je da se preraspodjelom u Državnom proračunu Ministarstvu zdravstva osigura 4.361.888,00 kuna za nastavak liječenja djece oboljele od visokorizičnog neuroblastoma.

Obrazlažući taj zaključak o načinu osiguranja sredstava za nabavu lijekova Dinutuximab i Proleukin za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma, ministar zdravstva Milan Kujundžić podsjetio je da je Vlada RH u srpnju prošle godine prihvatila zaključak Ministarstva zdravstva i Klinici za dječje bolesti Zagreb, kao referentnom centru u kojem se provodi liječenje oboljele djece osigura iznos do najviše 14 milijuna kuna.

To se liječenje oboljele djece provodilo temeljem pozitivnog mišljenja Povjerenstva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koje je procjenjivalo stručno-medicinsku opravdanost primjene lijeka za svakog pojedinog pacijenta. Temeljem navedenog Zaključka iz 2017. , Klinici za dječje bolesti Zagreb isplaćen je iznos od 3 milijuna kuna, a sada će joj po odluci Vlade biti isplaćeno još 4.361.887,89 kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice naglasio je da je Vlada, potaknuta potrebom rješavanja pitanja pacijenata oboljelih od spinalne mišićne atrofije, krenula u razgovore s predstavnicima farmaceutske industrije. Za vrijeme Svjetskog gospodarskog foruma, u siječnju ove godine, Plenković je razgovarao s ključnim čovjekom švicarske farmaceutske kompanije F. Hoffman-L a Roche Christophom Franzom. Nakon toga predstavnici kompanije i Ministarstvo zdravstva dogovorili su da će La Roche u Hrvatskoj provoditi kliničku studiju za novi lijek u koju će se uključiti 23 pacijenta koji pate od tipa 1, 2 i 3 mišićne atrofije, s mogućnošću da se kasnije uključe i pacijenti s tipom 4.

vrh stranice