Vodstvo Liječničke komore na sastanku s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem razgovaralo o kadrovskoj održivosti zdravstvenog sustava

19.04.2017.

Vodstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) sastalo se danas u Banskim dvorima s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejem Plenkovićem. Razgovarali su o aktualnim temama koje se tiču hrvatskog  liječništva i zdravstvenog sustava u cjelini. 

Predsjednik HLK-a, dr. sc. Trpimir Goluža, prvi i drugi potpredsjednici dr. sc. Krešimir Luetić i prim. dr. Ante Zvonimir Golem, te voditelj HLK-ovog Ureda za stručno-medicinske i međunarodne poslove dr. Ivan Bekavac, s premijerom Plenkovićem razgovarali su o kadrovskoj, financijskoj i funkcionalnoj održivosti  zdravstvenog sustava. Vodstvo HLK-a naglasilo je nužnost sklapanja strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike i potrebu definiranja novog zakonskog okvira zaštite zdravstvenih djelatnika. Bilo je govora i o subvencioniranju stambenih kredita za liječnike.

„Premijeru smo pojasnili dubinu problema kadrovskog deficita liječnika u Hrvatskoj. Ukazali smo mu na razloge zbog kojih liječnici odlaze i upozorili ga na izgledne dugoročne posljedice ako se što skorije ne poduzmu poticajne mjere koje će zadržati zdravstvene djelatnike u Hrvatskoj. Premijeru smo predložili rješenja koje državu ne bi financijski opteretila, a za koja držimo da bi značajno unaprijedila položaj liječnika. Informirali smo ga o onome što Komora čini kako bi se poboljšao status liječnika i kako bismo kolege uvjerili da svoje profesionalne i životne ambicije mogu ostvariti u Hrvatskoj. Premijer je svjestan ozbiljnosti problema i izrazio je podršku našim nastojanjima.“, istaknuo je predsjednik HLK-a dr. sc.  Goluža nakon sastanka.  

Sastanku vodstva Hrvatske liječničke komore s premijerom Plenkovićem prisustvovao je i ministar zdravstva, prof. dr. Milan Kujundžić.  

Foto izvor: Vlada RH
vrh stranice